Sırbistan ile Kosova arasında uzlaşma

Brüksel'de Sırbistan ile Kosova arasında devam eden müzakerelerin kapsamında, Kosova'nın uluslararası alanda temsil edilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.

Sırbistan ile Kosova arasında uzlaşma

Belgrad ve Priştine temsilcileri, bölgesel ve uluslararası alanında Kosova'nın temsilinde Kosova'nın isminin yanında bir dipnotun simgesi olan bir yıldızın konulması konusunda uzlaştı.

BM Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararı ve Uluslararası Adalet Mahkemesinin Kosova'nın bağımsızlık ilanı üzerine görüşünün doğrultusunda olduğu kabul edilen dipnotuna, ''bu yazı (Kosova) Kosova'nın statüsü ile ilgili önceden hüküm vermemektedir ve BM Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararına uygundur'' ifadesi konuldu.

Brüksel'deki müzakerelerin kapsamında ayrıca, ortak sınır geçişlerin yönetilmesi ile ilgili uzlaşma sağlandığı belirtildi.

Sırbistan'ın Kosova ile müzakereleri heyeti başkanı Borislav Stefanoviç, bugün sağlanan antlaşmanın Sırbistan'ın milli çıkarlarına uygun olduğunu ifade ederek, ülkesinin ''AB'ye adaylık statüsünü'' kazanması için şartların yerine getirildiğini savundu.

Kosova Heyeti başkanı Edita Tahiri, Kosova'nın bugünkü antlaşma ile birlikte bölgedeki diğer ülkelerin temsil edildiği gibi temsil edileceğini kaydetti.

Bugünkü uzlaşının tarihi önem taşıdığına işaret eden Tahiri, bugün Kosova ile AB arasındaki ilişkilerde yeni dönem açıldığını da sözlerine ekledi.

-Belgrad anlaşmadan memnun-

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Brüksel'de Belgrad ve Priştine arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığınca yapılan yazılı açıklamada Tadiç, bu uzlaşmanın ''bölgesel toplantılarda Kosova'nın bağımsız bir devlet olarak temsil edilmesini ön görmediğini'' kaydetti.

Yazılı açıklamasında Tadiç, ''Varılan anlaşma ile Sırp vatandaşlarından destek aldığım 'hem Avrupa hem Kosova' politikasının doğru olduğu kanıtlandı. Bu politika, Sırbistan'ın Avrupa geleceğini sağlar, aynı zamanda ulusal çıkarlarımızı korur'' ifadelerini kullandı.

Tadiç, Sırbistan'ın AB üyeliği adaylık statüsünü kazanması için önündeki tüm engellerin kaldırıldığını da belirtti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209