'Savunmayı test ettiler'

NATO pilotundan önemli iddia...

'Savunmayı test ettiler'

NATO pilotundan önemli iddia...

Uluslararası havacılık sitesine konuşan bir NATO pilotu, Türkiye'nin Suriye hava savunma sistemlerinin savaşa hazırlık kapasitesini test etmek için hava sahasını kasten işgal etmiş olabileceğini söyledi.

Uluslararası havacılık sitesi theaviationist.com'da bir makale kaleme alan David Cenciotti, bir ara Türkiye'de de uçmuş bir NATO pilotuna dayandırdığı sözlerinde, Türkiye'nin, Suriye hava savunma sistemlerinin savaşa hazırlık kapasitesini test etmek için hava sahasını kasten işgal etmiş olabileceğini, bunun ihtimallerden biri olduğunu yazdı.

Dün Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı "Uçak Türkiye radar sistemini test ediyordu" sözlerini hatırlatan yazar, Suriye'nin "kıyıdan 1 kilometre açıkta vurduk" sözlerini doğru kabul ederek yaptığı değerlendirmede, "Hala açıklanamamış bir şey var ki o da, bir (R)F-4'ün Suriye kıyılarından sadece 1 kilometre açıkta neden yüksek hızda alçak uçuş yaptığı... Önümüzde 3 seçenek var: Sürüş hatası, hava durumu veya hava savunma sistemleri hazırlık seviyesini test etmek için kasıtlı hava sahası ihlali...

Sürüş hatası ihtimali hiçbir zaman yanlışlanamayacak olsa da, uçağın taşıdığı ekipmanlar, uçağın 2 pilot tarafından uçurulduğu gerçeği ve uçağın "tehlike bölgesi" yakınında uçtuğunu göz önüne aldığımızda, uçaktaki iki pilotun pozisyonlarının gayet farkında olduklarına inanmamız için yeterli neden var" dedi.

NATO PİLOTU: MUHTEMELEN SURİYE SAVUNMASINI TEST EDİYORLARDI

"Uçağın Suriye hava sahasını ihlal ettiğindeki irtifası oldukça ilginç" diyen yazar, "Uçak aşırı alçaktan uçuyordu (ve muhtemelen optik olarak, radar kilidi olmaksızın vuruldu)" ifadesini kullandı. Yazar, bir NATO pilotunun kendisiyle görüşmesini şu sözlerle aktardı:

"Yüksek hız-alçak uçuş yaptığınızda, ya düşman hava sahasına girip uçak üstündeki sensörleri (kayıt cihazlarını) kullanmak için garip bir deneme yapıyorsunuzdur, ya da bulutlar aracılığıyla gizlenmeye çalışıyorsunuzdur. Öte yandan, İstihbari Gözlem Keşif Uçuşu yaptığınızda 12 deniz mili mesafede uçmak oldukça saçma olsa da, bence Suriye hava savunma sistemlerini test ediyorlardı. Sanırım şimdi net bir fikre sahipler ve olaydan öğrendiğimiz en ilgi çekici ayrıntı da bu."

"ÜRDÜN'E KAÇAN SURİYE UÇAĞI GİBİ BAŞKA BİR UÇAĞIN TÜRKİYE'YE KAÇTIĞINI SANMIŞ OLABİLİRLER"

Makaleyi kaleme alan Cenciotti, Suriye'nin uçağın Türk uçağı olduğunu büyük ihtimalle bildiğini yazdı. Ancak eğer bilmiyor idiyse,farklı bir durumun söz konusu olabileceğini aktaran yazar, "Uçağı Suriye'den kaçan bir Suriyeli pilot sanmış olabilirler ve Ürdün'e kaçan uçak gibi yeni bir utanç yaşamamak için Türkiye'ye varmadan düşürmek istemiş olabilirler" şeklinde yazdı. "İnsanlar, radar sistemini veya tepki süresini test etmek için hava sahasını ihlal etmeyi nadir görülecek bir olay olarak düşünse de, Türkiye ve Suriye için bu pek de nadir değil" diyen NATO pilotunun sözlerini aktaran yazar, NATO pilotunun daha önce 2. pilot olarak bir Türk F-16'sının arka koltuğunda uçtuğunu yazdı ve onun sözlerini şu şekilde aktardı:

"Birkaç yıl önce, bir Türk jetiyle Diyarbakır'dan ikinci pilot olarak havalanmıştık. Rotamız bizi Suriye sınırına getirdi ve kol uçuşu sırasında radyo iletişimimiz bir anda bozuldu. Radyo sinyalimizin bozulması, görevin bir parçası değildi ve muhtemelen Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin direkt bir eylemiydi. (Sabah)

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209