Sakız Adası'nın beşte biri yandı

Ege Denizi'nde Çeşme'nin karşısında bulunan Sakız (Chios) adasında çıkan orman yangını adanın yaklaşık beşte birinin kül olmasına yol açtı

Sakız Adası'nın beşte biri yandı

ATİNA - Cumartesi gecesi 02.30’da başlayan yangın ancak bugün öğle saatlerinde kontrol altına alınabildi. Binlerce sakız ağacının bulunduğu Pirgi dahil beş köy tedbir amacıyla boşaltıldı. 25 kilometrelik bir alana yayılan ve 50 bin dönüm ormanlık ve çalılık araziyi kül eden yangının söndürülebilmesi için 10 uçak ve dört helikopter kullanıldı.

Yangın söndürme çalışmalarına askerler de katıldı. Atina ve Selanik’ten iftfaiye ekipleri, feribotla da 20 itfaiye aracı Sakız’a nakledildi.

'EN BÜYÜK FELAKETLERDEN BİRİ'
Yangınla ilgili olarak "Sakız tarihinin en büyük felaketlerinden biri" yorumları yapıldı. Alevler adanın bazı sahillerine kadar yaklaşınca turistler korku içinde plajlardan kaçtı. Ramazan Bayramı tatilini Sakız’da geçirmeye hazırlanan Türklerin de yangın nedeniyle rezervasyonlarını iptal ettiği öğrenildi.

SAKIZ ÜRETİCİLERİ SIKINTIDA
Sakız Üreticileri Birliği adanın sadece güney bölgesinde yetişen sakız ürünü için geçtiğimiz yıl üreticilere yaklaşık 7 milyon euro ödeme yapmıştı.

Ağustos ayında hasadı yapılan sakız ürününün bu yıl beklenen düzeyde olmaması yaklaşık 5 bin üretici ve ailelerini çok zor durumda bırakabileceği öğrenildi.

Yanan sakız ağaçlarının yerine yenilerinin dikilmesi ve tekrar tam ürün alınılabilmesi için 5 ile 10 yıl arasında zaman geçmesi gerektiği de belirtildi.( hürriyet )



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209