Putin seçime favori olarak gidiyor

Uluslararası dengenin önemli merkezi Rusya devlet başkanlığı seçimlerini yarın yapacak. En güçlü aday Putin! Muhalefet Puşkin'den Putin'e hilebaz diye seslenecek.

Putin seçime favori olarak gidiyor

Devlet başkanlığı seçimleri için yarın sandık başına gidecek Rusya'da, Başbakan Vladimir Putin'in yüzde 60 oy alarak 4 yıl aradan sonra yeniden Kremlin'e dönmesi bekleniyor.

Aralıktaki meclis seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle sokaklara dökülen muhalefet ise şimdiden protesto hazırlıklarına başladı.

Ortadoğu'da "Arap Baharı" ile büyük değişimlerin yaşandığı bir süreçte uluslararası dengenin önemli merkezlerinden Rusya'da devlet başkanlığı seçimleri yarın yapılacak.

İki dönem devlet başkanlığı ve bir dönem de başbakanlık yapan Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yüzde 60 civarında oy alarak yeniden Kremlin'e oturması bekleniyor.

Seçimlerin şeffaf ve adil bir şekilde yapıldığını göstermek için 95 bin seçim merkezi yarım milyar dolar harcama yapılarak kameralarla donatıldı.

4 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle sokağa çıkan muhalif gruplar, seçim sonrası gösteriler için hazırlıklara başladı.

Ukrayna Turuncu Devrim'ini anımsatan "çadırlı gösteri"ye izin alamayan muhalifler, 5 Mart günü Puşkin Meydanı'nda toplanacak.

Putin'in en yakın rakibi Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov'un yüzde 15 civarında oy alacağı tahmin edilen başkanlık seçimlerinin diğer adayları ulusalcı LDPR Başkanı Vladimir Jirinovski'nin yüzde 8, bağımsız aday milyarder işadamı Vladimir Prohorov'un yüzde 6 ve Adaletli Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov'un da yüzde 5 destek bulması bekleniyor.

Putin'in karşısında kazanma ihtimali düşük olan adaylar miting ve sokak gösterileri açısından zayıf bir seçim kampanya süreci geçirirken, meydanlar daha çok parlamento dışı muhalefete kaldı.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, İran'a askerî müdahale ihtimali, Suriye'de askerî operasyon planları, Amerika'nın füze kalkanı projesi ve diğer uluslararası meselelerin çevrelediği ortamda, halkın büyük çoğunluğu Putin'i tek alternatif olarak görüyor.

 Mitinglerde sıkça görülen dövizlerden "Putin değilse kim?" sorusunun cevabını arayan seçmenin istikrarın korunmasından yana oy kullanması bekleniyor.

1999'da başbakan olmasının ardından ikinci Çeçenistan operasyonu ile gündeme gelen Putin, 2000'de yüzde 53 oy alarak devlet başkanı seçildi.

2004'te özelleştirmede haksız kazanç elde eden oligarklara karşı yaptığı mücadele sayesinde yüzde 71 oyla yeniden başkan olan Putin, petrol ve doğalgaz gelirlerini sosyal projelere aktarmada sağladığı başarı nedeniyle 2008'de desteklediği aday Dmitri Medvedev yüzde 70 oy aldı.

Geçiş sürecinde başbakanlık koltuğuna oturan Putin, 2008 ekonomik krizinin ardından ülkenin yeniden toparlanmasını sağladı. 2011'de yüzde 4,3 büyüyen ülke, 2012'de de yüzde 4 civarında büyüyecek.

Çalışanların maaşlarının düzeltilmesi, öğrencilere burs, üçüncü çocuğa aylık 240 dolar, 2030'a kadar herkesin ev sahibi olması gibi toplam 170 milyar dolarlık seçim taahhütleri Putin'in ilk turda seçilmesini kolaylaştıracak.

Yabancı yatırımcılar için iş ortamının iyileştirilmesi, bölge yöneticilerinin seçimle iş başına gelmesi, siyasi parti kurulması ve aday süreçlerinin kolaylaştırılması gibi liberal politikalar yeni dönemde öne çıkacak.

Dış politikada daha sert bir söylem geliştirmesi beklenen Putin, 700 milyar doları aşan askerî reformlarla orduyu güçlendirecek. Eski Sovyet ülkeleri ile "Avrasya Birliği"nin oluşturulması için çalışmalar sürerken, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve NATO ile ilişkilerde "karşılıklı saygı" prensibi öne çıkacak.

20 milyar doları bulacak Mersin Akkuyu Nükleer Santrali, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi gibi dev projeler Türkiye ile ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine taşıyacak. 109 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimleri 700 uluslararası gözlemci takip edecek. Seçim sonuçlarının 5 Mart'ta açıklanması planlanıyor.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209