Muhaliflere tank mı gönderildi ?

DEBKAfile, Suriyeli muhaliflerin elinde artık ağır silahlar olduğunu ileri sürdü.

Muhaliflere tank mı gönderildi ?

Şam yönetimine karşı mücadele veren muhalifler, ayaklanmanın ilk dönemlerinden  beri ellerinde ağır silah olmadığını, bu nedenle de Suriye ordusuna karşı sonuç alamadıklarını dillendiriyor. Muhaliflerin bir başka sıkıntısı da hava saldırılarına karşı yaşadıkları yetersizlik.

İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen DEBKAfile, Suriye muhalefetinin bu iki konudaki eksikliğinin giderilmeye başladığını iddia etti.

‘20 TANK GÖNDERİLDİ’

Sitenin iddiasına göre muhaliflere Libya’dan 20 adet T-62 tankı gönderildi. Parası Katar tarafından ödenen tankların geçen hafta İskenderun Limanı’ndan yüklendiği ve eğitim alarak Suriye’nin kuzeyine geçen muhaliflere verildiği de ileri sürüldü.

‘SURİYE UÇAĞI STINGER İLE DÜŞÜRÜLDÜ’

DEBKAfiles bir kaç gün önce de muhaliflere, uçak ve helikopterlere karşı etkili olan, omuzdan atılan Stinger füzeleri gönderildiğini iddia etmişti. Afganistan’da, Sovyet hava unsurlarına karşı mücahitler tarafından etkili biçimde kullanılan füzelerin şimdi de Suriye uçaklarına karşı kullanılacağına dikkat çeken DEBKAfiles, dün düşen MİG jetinin de Stinger füzesi ile vurulduğunu ileri sürdü. Şam yönetimi uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü açıklamıştı.

LİBYALI SAVAŞÇILAR SURİYE’DE

Öte yandan Reuters haber ajansı daha önce Libya’da Muammer Kaddafi’ye karşı çarpışan pek çok muhalif savaşçının şimdi de Suriye’deki muhalif saflarda yer aldığını duyurdu. Daha önce Libya’da savaşan ve şimdi Suriye’de bulunan Hüsam Necar adlı bir savaşı ile görüşen Reuters’ın haberine göre, deneyimli Libyalı savaşçılar, muhalifleri eğitiyor.

Kaddafi’nin Trablus’daki karargahına saldıran muhalif birliğin başındaki isim olan Mehdi el Herati ile beraber Libya’da savaştığını söyleyen Necar, Kaddafi devrildikten sonra Herati’nin de elit bazı adamları ile birlikte Suriye’ye geçtiğini ve kendisini de davet ettiğini anlattı. Herati, şimdi de çoğunluğu Suriyelilerden oluşan bir muhalif birliğe komuta ediyor. 

"MUHALİFLER 5 KAT DAHA GÜÇLÜ"

Bir kaç aydır Suriye’de bulunan Necar, ilk geldiğinde muhaliflerin büyük sıkıntılar çektiğini ancak şu anda ilk geldiği günlerden 5 kat daha güçlü olduklarını söyledi. Necar, muhaliflerin elinde artık geniş çaplı uçaksavar silahları ile keskin nişancı tüfeklerini de bulunduğunu söyledi.

Necar’a göre, tek bir isim altında savaşsalar da Suriyeli muhalifler yerel birlikler halinde organize olmuşlar ve aralarında koordinasyon eksikliği var.

SÜNNİ VURGUSU

Muhalifler arasındaki birliğin yetersiz olmasını, Esad’ın düşürülmesinin geciktiren en önemli faktör olduğunu söyleyen Necar’a göre ayaklanma sadece yönetimin düşürülmesi ile ilgili değil. Libyalı savaşçıya göre asıl konu, Sünni çoğunluğun, nesiller boyu kendilerini ezen azınlığı uzaklaştırması.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209