Mısır'a ilk kez Hıristiyan cumhurbaşkanı göreve geldi

Askerin geçici cumhurbaşkanı ilan ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, bir Hıristiyan...

Mısır'a ilk kez Hıristiyan cumhurbaşkanı göreve geldi
 Mısır'da ordunun geçici cumhurbaşkanı ilan ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, bir Hıristiyan. Böylece 1400 yıl sonra Mısır'a ilk defa bir Hıristiyan cumhurbaşkanı oldu.

Öte yandan Mısır'da yönetime el koyan ordunun güdümündeki Temyiz Mahkemesi, Başbakan Hişam Kandil'i 1 yıl hapis cezasına çarptırarak görevinden aldı. Mursi'nin ise söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mursi'nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi'nin "Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım" dediği ifade edildi. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, "Mısır'da şu an durum değişken olduğu için askeri darbe yapılıp yapılmadığını söyleyemeyiz" açıklaması yaptı. ABD'nin Mısır'da oluşan şartlardan büyük endişe duyduğunun belirtidiği açıklamada, Mısır'daki tüm tarafların müzakere ve şiddetin azlatılması için adım atmaları istendi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ise Mısır halkının endişelerine karşı daha duyarlı olması talep edildi. Barışçı siyasi çözümün Mısır için en iyi seçenek olduğu kaydedildi. ABD, İngiltere ve Kanada'nın Mısır'a gidilmemesi için seyahat uyarısı yayınladığı belirtildi. El Ahram sitesinin haberinde, söz konusu ülkelerin Mısır'daki vatandaşlarını tahliye etmek için uçak göndereceği belirtildi.

Mısır'da ordu tarafından geçici cumhurbaşkanlığına getirildiği açıklanan Muhammed Adli Mansur, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için yemin etti.

Mısır'da Anayasa Mahkemesi Başkanı Mahir el-Buhayri'nin 30 Haziran'da görev süresinin bitmesi nedeniyle 19 Mayıs 2013'te Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun onayıyla başkan seçilen Mansur, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için yemin etti.

Mısır'da ordu tarafından dün geçici cumhurbaşkanlığına getirildiği duyurulan Adli Mansur'un, ordunun yönetime el koymasının ardından bugün geçici Cumhurbaşkanı olarak da yemin etmesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi yemininin ardından yapacağı cumhurbaşkanlığı yemini de yaparak koltuğuna oturacak.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, dün akşam ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, anayasanın askıya alındığını ve erken seçimler yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur'un geçici cumhurbaşkanı atandığını açıklamıştı.

ADLİ MANSUR KİMDİR?

Muhammed Mursi yerine ordu tarafından cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu. Cumhurbaşkanlığı görevinden önce Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Mansur’u bu makama getiren Mursi olmuştu.
Hakkında sınırlı bilginin bulunan Adli Mansur, 68 yaşında. 1992 yılında Anayasa Mahkemesi’ne atandığı belirtilen Mansur, kurumun en kıdemli hakimlerinden.

Mayıs ayında Muhammed Mursi tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na atanan Mansur, 1 Temmuz’da başkanlık görevine başlamıştı. Mansur, yaklaşık bir ay geçtikten sonra Mısır ordusu tarafından geçici cumhurbaşkanı yapıldı.
Guardian’ın haberinde yer verdiği, Nervana Mahmoud adlı hesaptan atılan bir tweet’te de Mansur’un 1970′lerde cumhurbaşkanı danışmanı olarak hizmet verdiği iddia edildi.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209