MACARİSTAN'DA TÜRKİYE GÜNÜ

Macaristan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türkiye günü etkinliklerinden biride Budapeşte Gazdasági Főiskola (BGF) KVIK Üniversitesinde Ómagyar Kultúra Baráti Társaság ve Török-Magyar Üzletemberek Egyesületé Derneği ile gerçekleştirildi.

MACARİSTAN'DA TÜRKİYE GÜNÜ
 Macaristan'da  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türkiye günü etkinliklerinden biride Budapeşte Gazdasági Főiskola (BGF) KVIK Üniversitesinde Ómagyar Kultúra Baráti Társaság ve Török-Magyar Üzletemberek Egyesületé Derneği ile gerçekleştirildi.

Macaristan'da 29 Ekim Milli Bayram dolayısıyla televizyonlarda gün boyu Türk kültürü, ekonomisi ve günümüzdeki Macar Türk ilişkileri ele alındı.

1857 Yılında kurulan 25 000'den fazla öğrencinin eğitim gördüğü, Rektörlüğünü Türk dostu Prof.Dr. Sándorné dr. Kriszt Éva'nın yaptığı Budapeşte Gazdasági Főiskola (BGF) KVIK Devlet Üniversitesindeki Macarca gerçekleşltirilen konferansta ilk konuşmayı, tarihçi ve öğretim üyesi Gábor Ősz yaptı.

Gábor Ősz konuşmasında, 16. Yüzyıl Macaristan'ındaki yaşam ve İslam konusunu yanında getirmiş olduğu Kuranı Kerim, seccade, tesbih, takke, fes, kılıç, kama ve farklı objeler eşliğinde anlattı. Macarlar ile Türklerin ilk karşılaşması 1456 yılında gerçekleşti. O dönem Macar Krallığının elinde bulunan Belgrad 1. Murat tarafından kuşatıldı. Budapeşte'de saygı ile andığımız Bektaşi Dervişi Gül Baba'yı ise günümüzde şairler ve yazarlar birçok eserlerinde konu etmişlerdir dedi.

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz konuşmasında, bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 91. yılını kutluyoruz. Cumhuriyetin kodları milli beraberlik ve kardeşlik ruhudur. Karaman'da elim bir maden kazası oldu, üzüntümüz büyüktür. İnşallah bu sıkıntımızı en kısa zamanda atlatacağız. Ben tarihçi değilim; ancak 18. ve 19. yüzyılda Macaristan'dan kaçmak zorunda bırakılan Macar Krallarına ve himayelerinde olanlara Osmanlı Devletinin padişahları sahip çıkarak ev sahipliği yaptıklarını biliyoruz. 

Kral Tököli İmre 1705 yılında Kocaeli İzmit'te,  2. Ferenc Rakoczi 1715 - 1735 yıllarında Tekirdağ'da, Kossuth Lajos 1850 - 1851 yıllarında Kütahya'da misafir edilmiştir. Ünlü müzisyen, besteci Bartok Bela 1936 yılındaki Osmaniye gezisinde birçok türküyü notalamıştır. Bizler bu Macarları ortak değerlerimiz olarak görüyoruz.Dört Macar Kahramanının da Türkiye'de bugün müzeleri bulunmaktadır. Bizler geçmiş tarihimizden dersler çıkararak ortak fayda üretmeye çalışıyoruz.
1686 yılında şehit düşen son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa'nın Buda Kalesinin içinde bulunan mezar taşındaki kitabede ''Kahraman düşmandı, rahat uyusun'' sözü çok etkileyicidir. Türkiye dışında ilk Türk Bilimler Enstitüsü 1870 yılında Budapeşte'de kurulmuştur.

Son yıllardaki Macar ve Türk ilişkilerinin her alanda geliştiğini ve derinlik kazandığını mutlulukla takip etmekteyiz. Budapeşte'de açılan Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA ve İstanbul'da açılan Balassi İnstitü Macar Kültür Merkezi'nin çalışmalarını imrenerek izliyoruz.

Eötvös Loránd ELTE Üniversitesi Sanat ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Dr. Draskóczy István ise, Ortaçağ ve Erken Modern Macar tarihi  ve Türk ilişkileri konusundaki sunumunda Gazi Mustafa Kemal'in Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Macar bilim adamları ve ustalarından yararlandığınından bahsetti. Bu girişimlerin günümüzde de olumlu yansımalarını biz bilim adamları görüyoruz.  Üniversitemizde birçok Türk öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrenciler gelecekte işbirliğimizin yapı taşlarını oluşturacaklardır dedi.
Konferansda Ómagyar Kultúra Baráti Társaság üyeleri ile birlikte Poós Vera, Hamvai Árpád, Genel Sekreter Bóta László, Turizm Fakültesi hocası Doç.Dr. Jusztin Márta, Petőfi Sándor Gimnázium okulu öğrencileri ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden İsmet Emre Değirmencioğlu da hazır bulundu.

Konferans kokteyl ile birlikte sona erdi.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209