Macaristan'da Halk Seçimini Yaptı

Macar Hükümeti Güven Tazeledi

Macaristan'da Halk Seçimini Yaptı

Basın bildirisi, Saygılarımızla.
Macaristan'da Halk Seçimini Yaptı

Macaristan’da ve yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerde 6 Nisan 2014 pazar günü (dün) genel seçimler gerçekleşti. Huzurlu geçen seçimde Macarlar sabah saat 06.00'dan itibaren saat 19:00'a kadar sandıklara gitti. Seçim öncesi kamuoyu yoklamalarında dört yıldır iktidardaki Viktor Orban'ın FİDESZ ( Genç Demokratlar Birliği) partisi ve seçimlere birlikte girdiği KDNP (Hıristiyan Demokrat Partisi) zaten favori olarak gösteriyordu.

%98,97 'i açılıp sayılan sandıklardan kesin olmayan sonuçlara göre Fidesz - KDNP %44,58, MSZP (Macar Sosyalist Partisi) %25,99, JOBBİK %20,54, LMP %5,26 oy aldı. Örneğin Macaristan'ın üçüncü büyük şehri Miskolc'de ise Fidesz %40,5, Jobbik %29,2, Mszp %23,2. Partilerin oy dağılımı Türkiye'dekine çok benzerlik göstermektedir. Macar seçim sistemine göre Fidesz yine parlamentodeki 2/3'lik çoğunluğu sağlamış olacaktır.

Daha önce Başbakanlık yapmış Gordon Bajnai ve Ferenc Gyurcsány ile birlikte ittifaka giren Attila Mesterházy'nin liderliğindeki muhalefet partisi MSZP (Macar Sosyalist Partisi) yine muhalefette görev yapacaktır. 1990 yılında demir perde rejiminden sonra, oy kullanmanın zorunlu olmadığı Macaristan ilk defa yeni bir seçim kurallarıyla sandığa gitti. Şimdiye kadar iki turlu olan seçimler, dün ilk defa seçim tek turlu gerçekleşti. Seçim barajının %5 olduğu Macaristan'da dört parti meclisde görev yapacaktır. Şimdiya kadar parlamentoda 386 milletvekili görev yapıyordu. Dün 199 milletvekili seçildi.

8 Milyon Macarın oy kullandığı Macaristan'da parlamentoda milletvekili dağılımı şu şekilde gerçekleşti. FİDESZ 133, MSZP 38, JOBBİK 23, LMP 5 milletvekili ile parlamentoda temsil edilecek. Başbakan Viktor Orban seçim öncesinde '' son 20 yılda yapılmayan ne varsa biz sadece 4 yılda yaptık. Hatta daha fazlasını yaptık'' demişti.Budapeşte'de oy kullanandıktan sonra ise, ''güçlü bir destek beklediklerini'' ifade etti.

Macar Hükümeti Güven Tazeledi
Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz konuyla ilgili şunları söylemiştir, Macar halkı da Türk halkı gibi güven, huzur ve istikrardan yana oy kullanmıştır. 2010 Yılında iktidara gelen hükümet bu yüksek katılımın olduğu seçimlerle ''güven tazelemiştir''. Seçimlerine katılım önceki yıllara nazaran yüksek olması dikkat çekmiştir. Katılımın Avrupa Birliği ortalamısının üzerinde gerçekleşmiştir.

İktidar partisinin 2008 yılında başlayan ekonomik bunalımdan kurtulma adına başarılı politikaları seçmen tarafından onaylanmıştır.
FİDESZ-KDNP Hükümeti ulusal politikalara ağırlık vererek, daha global ve bölgesel politikaları ekonomik istikrarı, büyümeyi beraberinde getirmiştir. Mevcut hükümet merkez sağın en güçlü partisi özelliğini sürdürmektedir. Macar seçmeninin büyük bir çoğunluğu istikrarı merkez sağ iktidarında görmüştür. Ana muhalefet MSZP- EGYÜTT-DK-PM-MLP sol koalisyonu tam bir hezimete uğramıştır. Başbakan Viktor Orban kurmaylarıyla birlikte gece geç vakitlerde sandıkların %99'u açıldıktan sonraki konuşmasında ise, neticeden memnun olduklarını, Avrupada bir rekordur ifadesini kullanmıştır.

2002-2010 arasında iki defa iktidar olmuş Sosyalistler 2008 ekonomik krizinin faturasının seçmen tarafından hala muhafaza edildiği deklare edilmiştir. Seçim kampanyalarında çok ümitlendikleri seçimlerinde bekledikleri başarıyı elde edemeyen Sosyalistler, iktidar partisinin alternetifi olduklarını kanıtlayamamışlardır.

Bu seçimlerde öne çıkan önemli bir husus da Milliyetçi Parti JOBBİK’in büyük bir patlama yaparak oyların % 20,5'a çıkartarak Macaristan’ın üçüncü partisi olmasıdır. Özellikle ülkenin doğu illerinde ve gençlerden büyük destek bulan JOBBİK önümüzdeki Avrupa Parlementosu seçimlerinde iddalı olduğunu göstermiştir.

Macaristan Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda altın çağını yaşadığı dönemde geçtiğimiz hafta AK Parti'nin güven tazelemesi aynı zamanda Macar Hükümet Partisi FİDESZ-KDNP’nin güven yenilemesi iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini göstermektedir. Son dört yıldır iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerle ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz büyük bir ivme kazanmıştır. 2013 Yılında Ankara'da iki başbakanın ''Yüksek Düzeyli Stratejiik İşbirliği Konseyi Toplantısı'' gerçekleştirilmişti. Bundan sonra bu süreç artarak ve derinleşerek devam edecektir. Macaristan Batı'nın kendinden kabul edip de Türkiye'ye en yakın dost ve müttefik ülkedir.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 00:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209