MACARİSTAN ANADOLU İLE KUCAKLAŞIYOR

Biz dizi ziyaretler gerçekleştirmek üzere Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD )

MACARİSTAN ANADOLU İLE KUCAKLAŞIYOR
 Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Macaristan İstanbul Ticaret Ataşesi Janos Weiss Nevşehir,

Kırşehir ve Niğde'de önemli ziyaretler gerçekleştirdi.

İstanbul'dan Kayseri'ye uçak ile gelen heyet buradan kara yolu ile Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş'ı makamında görüştü.


Başkonsolos "Türk-Macar ilişkileri çok eskiye dayanan, ortak noktaları fazlasıyla olan bir ilişkidir.Bu tarihi geçmiş çok geniş bir alanda diyalog ve işbirliği gerektir" dedi.

Dünya Mirası Listesinde yer alan böyle bir bölgede daha çok kalmak istediğini, Macar turistlerinin bölgeyi daha iyi tanıması ve daha çok ziyaret etmesi gerektiğini belirten Başkonsolos Gabor KİSS Macaristan'ın birkaç parçasının da UNESCO Dünya Miras Listesi içinde yer aldığını söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Vali SAVAŞ, turizmin hem insanları birbirine yakınlaştırdığı hem de ekonomik ilişkileri geliştirdiğini belirtti. Daha sonra Macaristan heyetine Nevşehir'in turizm,tarım ve sanayisi hakkında detaylı bilgiler verdi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile makamında görüştü.

Ünver, Türkiye ile Macaristan arasından son yıllarda geliştirilen ilişkilerin her alanda etkin hale getirilmesine yönelik çalışmaların hız kesmemesi gerektiğini belirtti.

Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari, turizm ve kültür alanındaki ilişkilerin en üst düzeye çıkarılması için çalıştıklarını ifade eden Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, bu konuda vize işlemlerinde gereken her türlü kolaylığı sağladığına da değindi. Doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile dünya kültür mirası listesinde yer alan Nevşehir'e farklı yönleri ile benzerlik gösteren Macaristan'ın üzüm yetiştiriciliği ile ünlü TOKAJ şehri ile kardeş kent olması konusunda çalışmaların başlatılması önerisini Ünver'e iletti. Ünver'de bu talebi büyük bir mutlulukla ele alacaklarını kaydetti.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Ziyaretinde Macar heyetini kapıda karşıladı.

NTSO Başkanvekili M.Ali Özbekli ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirtti. Sanayi, tarım ve turizm şehri olduğunu, özellikle Kapadokya bölgesinin Macaristan'da daha fazla tanıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce Macaristan'ı ziyaret ettiğini belirten Başkonsolos Gabor Kiss, “Sayın Başbakan bu ziyarette iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini istedi dedi.

TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz'da Macaristan'ın köklü, güçlü ve yaygın tarım ve hayvancılık kültürünün bulunduğunu, bu konuda

ve turizm konusunda ortak çalışmalar yapılabileceğine değindi.

Macar heyeti Nevşehir'den ayrılarak Kırşehir'e geçti. Burada ilk olarak Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret etti.

Başkonsolos Kiss, İki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek adına Kırşehir'e geldiğini,

“Macaristan'da yaşayan insanları nasıl Kapadokya'ya çekebiliriz onu düşünmemiz ve
görüşmemiz gerekiyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 hafta önce Macaristan'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Kiss, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ve kültürel bağların en önemli etken olduğunu ifade etti.

Kırşehir'e gelmeden önce gittiği Kapadokya'ya hayran kaldığını söyleyen Kiss, "Daha önce Kayseri'ye gittim. Nevşehir'i de gördüm.

Oradaki eski doku ve coğrafyaya hayran kaldım. Macaristan'da yaşayan insanları nasıl Kapadokya'ya, Kayseri'ye Erciyes'e çekebiliriz onu düşünmemiz ve değerlendirmemiz gerekiyor.

Bu harika, eşi benzeri az olan bir şehir. Bizim bir an önce insanları İç Anadolu Bölgesine çekmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da, Başkonsolos Gabor Kiss'i Kırşehir'de görmekten mutlu olduklarını kaydederek, Kırşehir'in, Kapadokya'nın giriş kapısı olduğunu, Kırşehir’de Ahi Evran-ı Veli, Cacabey Gökbilim Medresesi, Aşık Paşa gibi çok önemli tarihi ve kültürel değeri olduğunu ve jeotermal turizmin de geliştiğini bildirdi.

TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz'da Macaristan'ın termal suyu ve kaplıcaları konusunda yaygın ve güçlü bir sağlık turizminin bulunduğuna vurgu yaparak bu konuda ortak değerlendirmeler yapmanın yararlı olacağını ifade etti.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ile Macar heyet makamında görüştü. Ziyarette Başkonsolos Kiss Kırşehir'in çok güzel bir Anadolu kenti olduğuna vurgu yapan heyet karşılıklı ilişkileri geliştirerek Macaristan ile Kırşehir arasında köprü kurmak istediklerini belirtti. Macaristan'ın çok şirin bir termal kenti olan Hévíz ile Kırşehir'in bir çok yönü benzerlik göstermektedir. Ortak projeler yürütebiliriz.

Başkan Şahbaz'da TÜMİŞAD olarak her iki kent arasında sivil katkı sağlamaya hazırız dedi.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen ve yönetim kurulu üyeleri toplantıda Macar heyetine eşlik etti.

' NEVŞEHİR, KIRŞEHİR ve NİĞDE'Lİ İŞADAMLARI MACARİSTAN'A YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRILDI '

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor KISS, ziyaretinde yaptığı konuşmasında, Kırşehirli işadamlarını Macaristan'a yatırım yapmaya davet ederken, Macaristan'da 5 yıldızı otele, tarım ve hayvancılık yatırımlarına ihtiyaç olduğu kaydetti. Macaristan'a yapılacak yatırımda her türlü desteğin verileceğini belirterek, Kırşehir ile Macaristan arasında kardeşlik bağlarının güçlenmesini temenni ettiklerini söyledi.

Toplantıda Başkan Müfit Göçen, Kırşehir ile Macaristan arasında ticaret ve kültürel köprülerin kurulmasında ellerinden gelen gayreti göstermeye hazır olduklarını belirtti. Kırşehir'li ve Macar işadamlarının karşılıklı görüşmeleri bu konuda atılacak adımları destekleyecekleri belirtti. Şehrimiz hayvancılık ve termal turizmi anlamında önemli bir merkezdir. Bu alanlarda Macaristan ile diyalog kurmaya hazırız dedi.

TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz'da turizm, tarım, hayvancılık ve yerel yönetimler ile Macaristan'daki ilgililere ulaşılmasında köprü olmaya hazır olduklarını ifade etti. Hayvancılık konusunda Macaristan'da yabancı firmaların da yatırım yaptığını son dönemde Türk yatırımcıları da görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz dedi.

Ziyaretler sonrasında şehrin yöneticileri Macar heyeti onuruna Hılla Nilüfer Park ve Kültür Evinde akşam yemeği verdi.

Çok samimi ortamda geçen akşam yemeğine Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Başçeci, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Macaristan İstanbul Ticaret Ataşesi Janos Weiss, Asistan Livia Nyari Akcal, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Göçen, Meclis Başkanı Zafer Çam, Kırşehir Emniyet il Müdürü Mustafa İncebay, Kırşehir İl Genel Meclis Başkanı Şuayip Soysal hazır bulundu Kapadokya bölgesinde '' Göreme Açık Hava Müzesi’ni” ve tarihi Hıristiyan toplumunun yaşadığı bölgeyi de gezen heyet Tokalı kilisesi, Elmalı kilisesi ve Aziz Basil Şapeline hayran kaldı. Türkiye'nin bu tarihi değerleri bu kadar itina ile korumuş olduğuna da teşekkür ettiler.

Kırşehir'deki resmi görüşmelerin ardında Macar heyeti Niğde'ye geçti.

Niğde'de ilk olarak Vali Alim Barut'u makamında ziyaret etti. Vali Alim Barut ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Macaristan'ı gezme imkanı bulduğumdan, Macar halkının bizim insanımız hakkındaki güzel duygularından haberdar oldum.

Ayrıca ortak tarihimiz ile birlikte birbirimize benzediğimizi biliyorum.

Misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkonsolos Kiss, Türkiye'deki muhteşem gelişimi, yükselmeyi biz hayranlıkla izliyoruz. Çok farklı ve değişik insanların bir arada yaşadığı güzel bir ülke. Gurur verici ve güzel bir tarihe sahipsiniz.

Biz de bu tarihin parçasıyız dedi. Sonrasında Valilik defterine duygularını yazdı.
Macar heyeti Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı Başkanlık makamında ziyaret etti.

Niğde'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkonsolos Kiss, Başkan Akdoğan'dan Niğde hakkında bilgi aldı.

İki ülke arasında ticaretin yanında kültürel ilişkilerin de gelişmesini istediklerini belirten Kiss, bu amaçla Türkiye genelinde düzenledikleri ziyaretlerden birini de Niğde’ye gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Başkonsolos Kiss Niğde ile Macaristan’ın bir şehrinin de kardeş şehir olmasını isteriz diyerek ticari ilişkilerin gelişmesi konusunda karşılıklı diyalogun önemine dikkat çekti. Ticarete giden yol kültür üzerinden geçmektedir dedi.

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da konuklarını Niğde’de görmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek “Kültürel birliktelik sağlanırsa ticaret noktasında yatırımlar karşılıklı olur” dedi.

MACARİSTAN ANADOLU'DAKİ FIRSATLARIN FARKINDA

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Ecemiş ve yönetimi tarafından karşılanan Macar heyetine Niğde'nin ekonomisi hakkında bilgi verildi.

Başkonsolos Kiss'de Niğde'li işadamları ile Macar işadamlarının tarım ve hayvancılık konularında ortak çalışmalar yapabileceklerini ifade etti. Orta Anadolu işadamları ile birlikte iş formunu gerçekleştirmek istediğini, bunu da en kısa zamanda yapacaklarını ifade etti.

Başkan Şahbaz'da Macaristan Türkiye'nin ekonomik olarak son yıllardaki atılım ve gelişmesinin farklında. Özellikle de Anadolu'daki imkan ve fırsatları çok iyi gözlemlemiş ve tespit etmiş durumdadır. Ondan dolayıdır ki, bugün İç Anadolu'nun en güzel şehrindeyiz. Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Niğde'deki ortak yapılabilecek imkanları değerlendirdik. Geleceğe dönük güzel çalışmalar olacaktır dedi.

Macar heyeti resmi ziyaretler sonrasında Niğde'de Toroslar Tekstil fabrikası, Birko Halı fabrikası, Drops Gıda - Fruıt Drops üretim tesisi ve Mikron's Mikronize Mineral Endüstri üretim tesislerinde incelemeler ve ziyarette bulundu.

Ziyaret edilen kurumlardan çeşitli hediye, broşür ve plaket takdimleri oldu.

İşbirliği ziyaretini tamamlayan Macar heyeti Kayseri Erkilet Havaalanından İstanbul'a döndü.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209