Japonya Çin'den rahatsız !

Japonya giderek güçlenen Çin ordusunun yönetimde etkili hale gelmesinden korkuyor.

Japonya Çin'den rahatsız !

Japonya'da bugün yayımlanan yıllık savunma raporunda, Çin'de ordunun karar alma sürecinde Komünist Parti yönetimine kıyasla ne ölçüde söz sahibi olduğu konusundaki belirsizlikten duyulan endişe dile getirildi.

Çin ordusunun daha güçlü ve modern bir ordu haline gelmek için attığı adımların, Komünist Parti ile ilişkilerini karmaşık hale getirdiğine işaret edilen raporda, buna karşılık ordunun ulusal karar alma mekanizmasında Komünist Parti'den daha fazla etkili olup olmadığı konusunun dış dünya için belirsizliğini koruduğu belirtildi.

Raporda, ''Bazıları Çin Komünist Partisi yönetimi ile Halk Kurtuluş Ordusu arasındaki ilişkilerin giderek karmaşık bir hal aldığını, diğerleriyse ordunun dış politika konusundaki etkisinin değiştiğini söylüyor'' ifadesine yer verildi.

Japonya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Japonya'dan daha önce de sık sık askeri karar alma süreci konusunda yeterince açık davranmadığı gerekçesiyle Çin'e eleştiriler yöneltilmesine karşın, Çin ordusu ile Çin sivil yönetimi arasındaki ilişkinin ilk kez bir sorun olarak ortaya konulduğuna dikkati çekti.

Raporda, ''Çin hala, şeffaflık beklentilerine, uluslararası topluma karşı sorumlulukları olan büyük bir devletten ümit edildiği şekilde karşılık vermiyor'' ifadesi kullanıldı.

Çin donanmasının batı Pasifik'te artan faaliyetlerine de işaret edilen raporda, Japonya'yı çevreleyen sularda Çin'in yaptığı operasyonların giderek alışılmış bir hal almaya başladığına dikkati çekildi.

Çin'in savunma bütçesini son 24 yılda 30 kat artırdığı belirtilen raporda, Çin donanmasının da savaş gemilerinin Çin sahillerinin ötesinde görevler üstlenebilmesi için açık denizlerdeki operasyon yeteneğini artırmaya çalıştığı kaydedildi.

Raporda, Çin donanmasının artan operasyonlarıyla, bu ülkenin askeri gündemini kimin belirlediği konusundaki sis perdesinin bölgede bir güvenlik tehdidi oluşturduğu vurgulandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209