İsrail'den Akdeniz'de tehlikeli adım

İsrail Donanması’nın Akdeniz'deki petrol arama platformlarının çevresine savaş gemileri göndermeye hazırlandığı iddia edildi. İddiaya göre kuyuları donanma koruyacak.

İsrail'den Akdeniz'de tehlikeli adım

Haaretz gazetesinin edindiği bilgiye göre, İsrail Genelkurmay’ı birkaç ay kadar önce, Akdeniz’de petrol arama platformlarının koruması için buralara savaş gemileri göndermeye karar verdi. Birkaç ay önce alınan bu karar öncelikle Tamar, Leviathan ve Yam Tethys sondaj platformları için geçerli olacak. İlerleyen dönemde yeni sondaj kuyuları açılması durumunda, askeri koruma buralara da genişletilecek.

Gazeteye konuşan Donanma yetkilileri, İsrail savaş gemilerinin binlerce saatlik operasyon süresine denk geleceğini de sözlerine ekledi.

Yetkililer ayrıca sondaj kuyularının sadece Donanma tarafından korunmayacağını , İsrail Hava Kuvvetleri’nin de bir saldırı anında harekete geçmeye hazır uçaklar bekleteceğini söyledi.

ŞU AN ŞİRKETLER KORUYOR

İsrail’in söz konusu petrol kuyuları 12 millik karasuları sınırının dışında ancak 70 millik münhasır ekonomik alanının içinde bulunuyor. Normal zamanda kuyuların korunması işleten şirketlerin sorumluluğunda. Petrol şirketler de çoğunlukla emekli İsrailli askerlerin yönetimindeki özel güvenlikçilere güveniyor.

Üst düzey bir Donanma yetkilisi, “Münhasır ekonomik alan, İsrail’in sınırlarının üç katına çıkması anlamına geliyor ancak aynı zamanda hem kuyular ve orada çalışanlar için hem de geniş anlamda İsrail’in enerji güvenliği için bir tehdit yaratıyor” dedi. Yetkili kuyulara düzenlenecek olası bir saldırının bir kabus senaryosu olacağını belirtti.

Dolayısıyla Donanma filosu, önümüzdeki dönemde her yıl iki yeni savaş gemisi eklenerek genişletilecek. Yine de kuyuları güvenceye almak için çok sayıda yeni gemiye ihtiyaç olduğu ve bunun maliyetinin çok yüksek olacağı belirtiliyor. SAVUNMA BÜTÇESİ ARTIRILIYOR Haaretz'in haberinden bir gün önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savunma bütçesinin yüzde 6 oranında artırılacağını açıkladı.

El Arabiya'nın haberine göre Netanyahu, dün düzenlediği basın toplantısında, derinleşen bölgesel istikrarsızlığı dikkate alarak, bu yıl savunma harcamalarını 780 milyon dolar artıracaklarını belirtti.

İsrail Başbakanı, "Çevremizi saran sorunlar ve tehditler göz önüne alındığında, savunma bütçesini azaltmak hata, hatta çok büyük hata olur" dedi. Netanyahu, paranın bir kısmının diğer kamu kurumlarından yapılacak kesintilerden geleceğini söyledi.

2012 savunma bütçesi toplam 13 milyar dolar civarında olan İsrail, geçen yıl savunma harcamalarını sosyal reformlar için kısıtlayacağını açıklamıştı.

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209