İran depremi unutmaya çalışıyor

Yüzlerce kişinin öldüğü depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

İran depremi unutmaya çalışıyor

Doğu Azerbaycan eyaletinin Eher, Verzegan ve Heris ilçelerine bağlı yüzden fazla köyde yıkıma neden olan depremde 16 bini aşkın vatandaş evlerini kaybetti.

Enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü deprem bölgesinde, devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlar da depremzedelerin barınma, gıda ve sağlıkla ilgili öncelikli ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Tamamen yıkılan veya kısmen tahrip olan köylerin yanı başında kurulan çadır kentlerde kalan depremzedeler, hayatlarını yardımlar sayesinde sürdürebiliyor.

Ölen ve yaralanan yakınlarının acısını yaşayan depremzedeler, tarlalarından elde ettikleri mahsullerin yanı sıra geçim kaynakları arasında sayılan hayvanları da kaybetmenin üzüntüsünü duyuyor.

Bazılarına toprak yollarla ulaşılan kırsal bölgelerdeki köylerde, evlerin yanı sıra cami, sağlık ocağı ve okullar da ya yerle bir olmuş ya da kullanılamayacak kadar hasarlı durumda.

Bölgede salgın hastalık ihtimaline karşı ilaçlama çalışmaları yapılırken, depremzedelerden ahırların enkazından uzak durmaları isteniyor.

Eski ve toprak evlerin tamamen tahrip olduğu köylerde, ölü ve yaralıların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluştururken, depremin gece saatlerinde meydana gelmemesinin kayıpları azalttığı belirtiliyor.

Bölgede artçı sarsıntılar sürmesine rağmen, bazı depremzedeler ağır hasar gören evler ve enkazda sağlam kalan eşyaları çıkarmaya çalışıyor.

Depremin hissedildiği bazı şehir merkezlerinde depremin üzerinden dört gün geçtiği halde bazı vatandaşların açık alanlarda çadırlarda kaldıkları görülüyor.

Günlük yaşam faaliyetlerinin normale dönmesinin zaman alacağı deprem bölgesinde barınma sorununun kıştan önce halledilmesi için çalışma başlatıldığı, bu çerçevede 20 bin konutun yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Bu arada İran, depremden üç gün sonra uluslararası yardımı kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209