Gül söz verdi: Benin'e 4 uçak dolusu işadamı gidecek

Benin Cumhurbaşkanı Boni Thomas Yayi, ülkesinde 2 ay içinde Türk Günü ve İş Forumu yapılacağına işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bana 'Bunu yaptığın zaman ben de sana 4 uçak işadamı göndereceğim' dedi.

Gül söz verdi: Benin'e 4 uçak dolusu işadamı gidecek
 Benin Cumhurbaşkanı Boni Thomas Yayi, ülkesinde 2 ay içinde Türk Günü ve İş Forumu yapılacağına işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bana 'Bunu yaptığın zaman ben de sana 4 uçak işadamı göndereceğim' dedi. Çünkü bizim ülkemizin demokrasisini ve her türlü istikrarını biliyor." diye konuştu.

Boni Thomas Yayi, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından tertip edilen 'Türkiye-Benin Ticaret ve Yatırım Forumu'na katıldı. Forumda Türkiye'nin ekonomide önemli aşamalar aldığını vurgulayan Yayi, ülkenin Afrika ile de ticaretini artırdığını dile getirdi.

Türkiye'den yatırımcıları Benin'e davet eden Yayi, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüm. Yatırımcıları Benin'e göndermesini talep ettim. 2 ay içinde büyük bir Türk Günü organize edeceğiz. Ayrıca Afrika ülkelerinde faaliyet yürüten Türk yatırımcıları çağırarak İş Forumu yapacağız. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bana 'Bunu yaptığın zaman ben sana 4 uçak işadamı göndereceğim' dedi. Çünkü bizim ülkemizin demokrasisini ve her türlü istikrarını biliyor. 2013 Ocak ayında Cumhurbaşkanı Gül'ü ülkemde onur konuğu olarak ağırlayacağız. Yaşasın Türk-Benin işbirliği. Yaşasın Türkiye ve Afrika arasındaki işbirliği, bu işbirlikleri bütün dünyayı peşinden sürükleyecek." ifadelerini kullandı.

TİCARETTE 10 SENEDE 10 KAT ARTIŞ

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında 2002'de ticaretin 742 milyon dolar olduğunu aktaran Yayi, şöyle devam etti:

"Şu an ticaret 7 milyar doları buldu. 10 senede 10 misli arttı. Bu, vizyonunuzun ne kadar yerinde olduğunu görüyor ve alkışlıyorum. Size şapka çıkartıyorum. Ancak bu gelişmeler karşısında şaşırmadım. Çünkü Türkiye, Osmanlı medeniyetinin mirasçısı bir ülke. Evet, Türkiye geri döndü. Dünyada yerini geri alıyor. Önemli bir güç haline geldi. Ben sizin stratejinizi selamlıyorum. Çünkü stratejinizde Afrika ile münasebetler var. Ve dünya çapında güç olmak Afrikasız mümkün değil."

Türkiye'nin Afrika ile ilgili vizyonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde yürüdüğünü ifade eden konuk Cumhurbaşkanı, TUSKON'un kıtada yürüttüğü çalışmalara da şapka çıkardığını vurguladı.

"BENİN SİZE KOLLARINI AÇTI"

Boni Thomas Yayi, foruma konuk olan işadamlarına da "Benin sizlere kollarını açıyor. 10 sene içinde bütün istatistikler dünyanın en büyük ekonomik büyümesinin Afrika kıtasında yaşanacağını belirtiyor. Benin'de özellikle kara yolu, demir yolu ve liman yatırımlarına ihtiyaç duyuyoruz. Afrika'daki yatırımların karlılık oranları dünyanın diğer bölgelerine yapılandan daha fazla." diye seslendi.

İSTANBUL-COTONOU TİCARİ EKSENİ

Afrika kıtasının Benin'de bulunan en önemli limanı Cotonou ile İstanbul arasında ticari eksen oluşturulmasının önemini anlatan Yayi, şunları kaydetti:

"Böylece ekonomik mübadeleler artsın. Benin Batı Afrika'da yer alıyor. Gerçek anlamda da bütün kıtaya geçiş noktası. Benin 500 milyon kişilik büyük bir pazarın ortasındadır. Benin'e yatırım yapmak aynı zamanda bütün bu büyük pazara yatırım anlamına geliyor. Siyasi ve ekonomik istikrara sahibiz. Temel insan haklarına sahip bir Benin'de finansman ve yatırımlar güvence altındadır."

Afrika kıtasının dünyadaki ekilebilir alanların yüzde 20'sine sahip olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Yayi, 30 milyon metrekarelik bu alanın Çin ile karşılaştırıldığında 3 misli ABD ile karşılaştırıldığında ise 4 misli büyüklüğe sahip olduğundan söz etti. Yayi, tarım yatırımları için Türk işadamlarını ülkesine davet etti.

TUSKON BAŞKANI MERAL: AFRİKA'YA HEP ÖNEM VERDİK

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de Afrika'nın kendileri için önemli bir bölge olduğuna temas etti. Meral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2006'da TUSKON'un ilk programı birinci Afrika-Türkiye Ticaret Köprüsüdür. Bu program TUSKON'un kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirdiğimiz ilk uluslar arası organizasyondur. Faaliyetlerimize Afrika kıtası ile başlamamız, Afrika kıtasının sahip olduğu ticari, ekonomik ve sosyal fırsatların farkında olmamızdan ötürüdür."

Afrika'nın gelişen ekonomilerinden biri olan Benin'in, sahip olduğu doğal kaynaklarının ticari ve yatırım fırsatları sunduğunu ifade eden Meral, şunları söyledi:

"Benin'in gelecekte sahip olduğu ticari ve ekonomik potansiyelle dinamik bir ekonomi olarak kalkınma sürecini başarı ile sürdüreceğine inanıyoruz. Benin'in sahip olduğu doğal kaynakların zenginliğinin yanında 10 milyona varan nüfusu, dışa açık ekonomisi ve demokratik yapısı ile Afrika'nın gelişen ülkelerinden biridir. Benin ile 2009'da 29 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 2011'de 87 milyon dolara ulaşmıştır. Özellikle verimli tarım arazilerinin varlığı, Benin'i tarım alanında güçlü kılmaktadır. Bu ürünlerin başında ülkede üretilen ve çoğunluğu ihraç edilen pamuk başı çekmektedir. Türk ve Beninli iş insanlarının bu alanda yapabilecekleri ortak yatırımların iki ülke arası ilişkilerin üst seviye ye çıkarılmasına fayda sağlayacağını umuyorum. TUSKON olarak şimdiye kadar Benin'den 100'den fazla işadamı ağırladık. Bundan sonra da ağırlamaya ve Türkiye'den de iş heyetlerini de göndermeye devam edeceğiz."

Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209