Fahri Konsolos Şahbaz, ''Gelişen Türk-Macar İlişkileri ve Türkiye'deki Fırsatlar'' Konulu Bir Konferans Verdi

Fahri Konsolos Şahbaz, Kaposvár Üniversitesinde ''Gelişen Türk-Macar İlişkileri ve Türkiye'deki Fırsatlar'' Konulu Bir Konferans Verdi

Fahri Konsolos Şahbaz,  ''Gelişen Türk-Macar İlişkileri ve Türkiye'deki Fırsatlar'' Konulu Bir Konferans Verdi
HABERİN GALERİSİ
Fahri Konsolos Şahbaz,

Fahri Konsolos Şahbaz,

 Budapeşte'nin Güneydoğusunda 184 km. mesafede Kaposvár Üniversitesi Rektörü Tanácsterem konferans salonunda ''Gelişen Türk-Macar İlişkileri ve Türkiye'deki Fırsatlar'' Konulu Macarca sunum yapılan Konferans Düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz katıldı.

Konferans modorotörlüğünü üniversite uluslararası eğitim direktörü Lehőcz Gábor yaptı. Kaposvár Üniversitesi Rektörü Prof. Ferenc Szavai, PhD. DSc selamlama konuşmasından sonra, Hukuk Hocası Dr. Ujkéry Csaba kısaca Osman Şahbaz'ın özgeçmişini okudu.

Fahri Konsolos Şahbaz, gelişen, büyüyen, yeni Türkiye'yi kısaca tanıttıktan sonra her iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek şunları dile getirdi.

'' Bugün Kaposvar'da olmaktan keyifliyim ve büyük mutluluk duyuyorum. Kaposvar Belediye Başkanı değerli dostum Szita Karoly ve Kaposvar Üniversitesi Rektörü kıymetli insan Prof. Dr. Szávai Ferenc ve emekli ceza hakimi kıymetli dostum Dr.Ujkery Csaba'ya bugün beni Kaposvar'a davet ettikleri için içtenlikle teşekkür ediyorum.

Sizlere Türkiye'den İstanbul'dan Üsküdar'dan selam getirdim. Özellikle Üsküdar Kaymakamı Sayın Mustafa Güler, Belediye Başkanı Sayın Mustafa Kara ve Marmara Üniversitesi Rektörü Sayın Zafer Gül'ün hepinize selamları var. Benim şimdi Kaposvar'da sizlerle birlikte olduğumu biliyorlar. Kaposvar halkını Üsküdar'a davet ediyoruz. Üsküdar'da bir kardeşiniz olduğunu lütfen unutmayın. En kısa zamanda Üsküdar heyeti de Kaposvar'ı ziyaret gelecekler.

Bugün Kaposvar Üniversitesinde Türk Macar İlişkilerimizi, ekonomimizi ve potansiyelimizi konuşacağız.

Kısaca gelişen, büyüyen ve yeni Türkiye'deki verilerden bahsedeceğim. Konuşmamın sonunda sorularınıza cevap verebilirim.

Türkiye 783 500 km2, 77 milyon insanının yaşadığı, nüfusun yarıdan fazlası 29 yaş altında, 17 milyon ortaöğretim öğrencisi ve 81 şehri, 177 Üniversitesi, 52 Havalimanı bulunan, üç tarafı denizlerle çevrili doğu ile batının köprüsü konumunda, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran ve Suriye ile birlikte 8 komşusu bulunmaktadır.

Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. İstanbul Türkiye'nin ekonomik, ticari, sosyal, sportif ve kültürel kalbidir. İstanbul'da 14 milyon 160 bin kişi yaşıyor, 39 ilçesi bulunuyor. Geçen yıl Başbakan Orban Viktor'un ve birçok Macar Bakanın katılımı ile açılan Macar Kültür Merkezi Balassi Balint'de İstanbul Beyoğlu'nda bulunmaktadır.

Kaposvar şehrimizin kardeş kenti olan Üsküdar ilçemiz ise İstanbul'un Asya kıtasında, denize kıyısı bulunan 536 000 kişinin yaşadığı İstanbul'un tarihi ve çok kıymetli bir ilçesidir. Üsküdar'da sahilde gezebileceğiniz ve seyredebileceğiniz birçok güzel manzarayı bulabilirsiniz.

Türkiye Avrupa'nın Doğu'ya açılan kapısıdır. Macaristan'da Avrupa ile Doğu'nun köprüsü, kapısıdır.

Türkiye 1923 yılında kurulmuş genç bir Cumhuriyet, 11 yıldır Ak Parti hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başarılı bir şekilde yönetmektedir. NATO, Avrupa Konseyi, OECD üyesidir. 2005 Yılından bu yana AB ile tam üyelik için müzakereleri sürdürüyor.

Türkiye'yi 2013 yılında 32 milyon 312 bin turist ziyaret ederek, 5 milyar 250 milyon dolar turizm geliri sağlandı. Türkiye'de işsizlik oranı %9, enflasyon ise % 5.5 dir. Dünyanın 16. ve AB'nin 6. büyük ekonomisine sahiptir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmek hedefimiz var. İş yapmayı planladığınız ülke olarak Türkiye'yi, partnerleriniz arasına Türk işadamlarını alınız. Gelecekte Türkiye güçlü ülkeler arasında olacak. Henüz iki ülke arasındaki potansiyel algılanmamıştır. Daha ortaklaşa kat edeceğimiz uzunca yol olduğuna inanıyorum.

18 Aralık 2013 iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 90. yıl dönümüdür.

Başbakan Viktor Orbán Türkiye ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) kurulmasına dair Ortak Siyasi Bildiri'yi imzaladı.

2008 Dünya global krizi yaşanmasına rağmen Türkiye'deki yıllık büyüme oranı 2010 yılında % 9.2, 2011 yılında % 8.5 büyüme göstermiştir. Türkiye'de şimdi kişi başı yıllık milli gelir 11 500 dolardır.

Türkiye’nin IMF'ye borcu bulunmamaktadır. Dilerse IMF 5 milyar dolar borç verebilecek durumdayız.

Dünya'da en fazla turist ağırlayan 6. ülke Türkiye'dir. Turistlerin ilk tercihi Antalya ve İstanbul şehirleridir. Türkiye'de büyüyen, gelişen ve genişleyen bir ekonomi var. 2010 Yılında Pecs, İstanbul ve Essen Avrupa Kültür Başkenti idi. Bu kültürel ilişkilerde bizleri daha da yakınlaşmamıza yardımcı oldu.

Son iki yıldır Suriye'deki savaş dan dolayı şimdi Türkiye'de 700 000 mülteci göçmen yaşıyor. Bu süre içerisinde 45 000 Suriyeli Türkiye'deki imkanlar ile okula gidiyor. 8 000 bayan Türkiye'de doğum yaptı. Türkiye bu mülteciler için son iki yıldır kendi kasasından 2 milyar dolar harcadı. Bu yaptıklarımızı da mutlulukla yapıyoruz. Hiç bir Türk bu komşu millet Suriyelilerle problem yaşamıyor. Tabi bir an evvel Suriye’deki kanın durmasını, barışın hakim olmasını istiyoruz.

Türkiye yönetimine ve ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcıların güveni tamdır

2012 Yılı ihracatımız 153 milyar dolar, ithalatımız ise 236 milyar dolar olmuştur.

Türkiye ekonomisi ağırlıklı olarak; inşaat, tekstil, beyaz eşya, otomotiv, cam sanayi, turizm, kimyasal maddelerden oluşmaktadır. İhracatında 1. Almanya, 2. Irak ve 3. İngiltere oluşturmaktadır.

Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 3. havaalanı inşaatı başlanmıştır. 42 milyar dolara mal olacak, yıllık 100 milyon kişiye hizmet verecek. Yapımını üstlenen firma 20 yıl kullandıktan sonra devlete geri teslim edecektir. Dolayısıyla yapımında devletin cebinden hiç bir para çıkmış olmayacaktır. Bu da şunu gösteriyor ki; Türkiye yönetimine ve ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcıların güveni tamdır.

THY milli uçak şirketimiz olup, ayrıca 6 - 7 özel uçak şirketi daha bulunmaktadır. THY’nin 235 kendi malı uçağı ile 105 ülke ve 243 farklı şehre uçmaktadır. 3000 Pilot çalışmaktadır. Bunların 448'i yabancı uyruklu pilotlardır. 67 Yunan, 49 İspanyol, 49 İtalyan, 45 Alman, 33 Hollanda, Fransız ve Macar pilotlarda çalışmaktadır.

Macaristan ve Türkiye arasındaki dış ticaretimiz toplamı ise 2 milyar dolar seviyesindedir. Ancak bu her iki ülkedeki bulunan potansiyelin altındadır. Her iki ülke başbakanlarının koymuş olduğu hedef işadamlarımız ile birlikte 5 milyar doları yakalamaktır. Ben inanıyorum ki bu noktaya hep birlikte çalışarak geleceğiz.

İşte bugün bizler bu hedefe hep birlikte ulaşmak için Kaposvar'dayız. Son üç yıldır Türkiye ve Macaristan arasında çok yüksek seviyede karşılıklı ziyaretler gerçekleşmektedir. Geçtiğimiz 2013 yılı içerisinde iki Başbakan da karşılıklı ziyarette bulunmuşlardır. Şimdi ise 16 - 18 Şubat 2014 tarihlerine Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı, Bakanlar ve 120 kişilik işadamı ile birlikte Macaristan'a resmi ziyarette bulunacaktır.

Şimdi biraz da Kaposvar Üniversitesi kardeşi Marmara Üniversitesinden bahsetmek istiyorum.

Marmara Üniversitesi 131 yıldır İstanbul'da kesintisiz eğitim veren bir üniversitedir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu üniversiteden mezun olmuştur. Mutlulukla şunu da ifade etmeliyim ki, 2013 yılı aralık ayında Marmara Üniversitesi Başbakan Viktor Orbán'a Siyaset Bilimi dalında Fahri Doktora unvanı vermiştir.

74 000 öğrencisi, 3000 öğretim üyesi, 2000 çalışanı ve 15 ayrı yerde eğitim veren, 15 fakültesi, 9 yüksek okulu, 11 enstitüsü bulunan önemli bir üniversitedir.

Mühendislik, Diş Hekimliği, Tıp, İlahiyat, Hukuk Fakültesinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça eğitim veriyor. Her yıl üniversiteye 11 000 yeni öğrenci kabul ediyor.

Macaristan'da 293 Türk firması var

Macaristan ile son iki yüzyıldır ortak tarihimiz de bulunmaktadır. Değerli Macar Kahramanlarına evsahipliği yaptık. II. Ferenc Rákóczi ve Kelemen Mikes'i Tekirdağ'da, Kossuth Lajos'u Kütahya'da, Thököly Imre ve Zrínyi Ilona'yı İzmit'te yıllarca misafir ettik. Bartók Béla 1936 yılında Anadolu'da Kayseri, Çorum, Adana ve Osmaniye bölgesinde ortak halk müziklerimizi yıllarca araştırdı ve derledi. Bu dört şehrimizde Macar kahramanları adına müzeler bulunmaktadır.

Macaristan'da 293 Türk firması vardır. Türkiye'de 2012 yılı sonu itibariyle Macar sermayesi ile kurulmuş 48 firma mevcuttur.

Türkiye'ye yapılacak ihracatın artırılması özellikle iletişim cihazları, oto sanayi, elektrik enerjisi, petrol ve yan sanayi ürünleri, doğalgaz sektörü, çevre güvenliği, hayvan yem sanayi, arıtma tesisi ve yenilenebilir enerji sektöründe olduğunu gözlemlemekteyiz.

İki Başbakanın karşılıklı ziyaretlerinde yaptığı açıklamalarda 2020 yılına kadar 5 milyar dolar hedefi koydular.

Macaristan’ın Türkiye'ye ihracatı makine ve elektronik aletler, canlı hayvan, plastik ürünleri ve otomobiller ve farklı hammaddelerdir.

2012 Yılı içerisinde Türkiye kaynaklı Macaristan’a giren doğrudan yatırım az da olsa artmıştır.

Macaristan verimli arazi bakımından tarım ve hayvancılığı çok elverişli

İki ülke arasındaki en parlak sektör olarak tarım, hayvancılık, turizm ve hizmet sektörü olacağını kanaatindeyim. Bu konuda özellikle Macaristan verimli arazi bakımından tarım ve hayvancılığa çok elverişli. Hayvan yemi ürünleri konusunda Macaristan çok avantajlı konumda. Her iki ülke yatırımcılarının ortak iş yapmaları da tarım ve hayvancılık sektöründe isabetli olacaktır.

Diğer bir sektör ise İnşaat sektörüdür. Macar mütahitlerin Türkiye pazarına girmeleri son derece isabetli olacaktır. Türkiye'de inşaat sektörü son derece dinamik büyüme göstermektedir. Böylelikle Türkiye'de özellikle altyapı konusunda kamu ihalelerine girmelerini tavsiye ederim. Macaristan'da altyapı konusunda uzman kalifiye elamanlar mevcuttur.

Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'de hızlı tren yolları, köprüler başta olmak üzere bölgesel kamu hastaneleri, otoyollar konusunda önemli yatırımlar olacaktır.

Sadece enerji, ulaşım ve bilgi teknolojileri alanında 250 milyar dolar yatırım yapılacaktır.

Son 10.5 yılda Türkiye'ye gelen uluslararası yatırım 150 milyar dolar olmuştur.

Türkiye'nin Nükler enerji konusunda önemli yatırımları mevcuttur. Macar uzmanların tecrübe ve bilgi konusunda işbirliği yapmaları yerinde olacaktır.

Türkiye karşılıklı ticari ilişki açısından Macaristan’ın 19. AB ülkeleri dışındaki dış ticaret konusunda 5. ticari partneridir.

Maliye Bakanlığının verilerine göre 2013 3. çeyreği itibariyle 2012 yılına göre % 27 artmıştır.

1993 Yılından bu yana Macaristan'da da ikamet etmekteyim. Kendimi burada evimde hissediyorum. Zaten evimdeyim de. Kaposvar'a en son geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Türk yatırımcısı gelmiştir. Umuyorum ki bu artarak devam etsin.

Artık bende bir Kaposvar'lıyım artık. Çünkü Kaposvar'ın kardeşi olan Üsküdarlıyım aynı zamanda.

Kaposvar Üniversitemiz, Kaposvar Belediyemiz ve Kaposvar şehri için yapabileceğim her türlü katkıya her daim hazırım. Bu iki kardeş kente en büyük desteği sağ olsun Başbakan sayın Viktor Orbán vermektedir. Aralık ayındaki ziyarette İstanbul'da buna şahit olduk. Bu da bizler için en büyük kazançtır. Beni dinlediğiniz için hepinize ayrı ayır teşekkür ederim.

Soru sormak isteyen olursa vaktimiz elverdiği kadar kısaca cevap vermeye çalışırım dedi''

Şahbaz konferans sonrasında hocalardan, işadamlarından ve öğrencilerden gelen sorulara cevap verdi. Ulusal ve yerel medyanın ilgi gösterdiği konferans sonrası Fahri Konsolos Şahbaz ile TV kanalı röportaj gerçekleştirdi.

Kaposvár Üniversitesi Rektörü Prof. Ferenc Szavai, PhD. DSc üniversite senatosundan imzalanarak geçirilen, Üniversite'nin ''Uluslararası Büyükelçilik ve Temsilcilik'' beratını Fahri Konsolos Şahbaz'a imzalayarak takdim etti.

Verilen beratta ise;

''Prof. Dr. Ferenc Szavai, Kaposvar Üniversitesi Rektörü olarak Macaristan Kayseri Fahri Konsolusu OSMAN ŞAHBAZ Beyefendiyi Kaposvar Üniversitesi’ni Türkiye Yüksek Öğretim Kurumları ile ilişkilerin geliştirilmesinde, ilişkilerin yürütülmesinde ve ilgili kişi ve kurumlarda Kaposvar Üniversitesini resmi olarak temsil etmesine yetki veriyorum.

Bu referans mektubu ile işlerini direk olarak Kaposvar Üniversitesi Rektörü altında yürütecek olup, kendisi bu belge bağlamında yapacağı çalışmalarla ilgili direkt olarak Kaposvar Üniversitesi Rektörünü temsil etmektedir. Yapacağı çalışmalarda Rektörü ve İslam Bilimleri Araştırma Enstitüsünün tüm zamanlarının Dekanı ve Başkanınıda bilgilendirmesini rica ediyorum. Kendisinin yapacağı tüm çalışmalara tam yetki veriyorum.'' yazılı.

Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly'u makamında ziyaret ederek İstanbul Üsküdar'dan selam getirdiğini ifade etti. Türkiye'de 30 Mart 2014'deki yerel seçimler sonrasında Üsküdar heyeti Kaposvár'a resmi ziyarette bulunacaklarını ifade etti.

Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly Üsküdar heyetini Nisan - Mayıs ayı içerisinde misafir etmek istediğini belirtti.

Şahbaz Belediye ziyareti sonrasında Somogyi Eyaleti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı József Varga ve Genel Sekreter Németh Krisztina'ya da nezaket ziyaretinde bulundu.İstanbul Üsküdar'daki iş aleminin temsilcisi STK'lar ile işbirliği noktasında destek ve katkı sağlayabileceğini ifade etti. Ziyaretler sonrasında kara yolu ile Budapeşte'ye geri döndü.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 02:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209