Esed, Yeniden Kimyasal Silah Kullandı

BM’in 2209 Sayılı Kararından Sonra Esed, Yeniden Kimyasal Silah Kullandı

 Esed, Yeniden Kimyasal Silah Kullandı
 Esed rejimi, kimyasal silah kullanmayacağı belirtmesine rağmen ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye’de klor gazının kullanmasını yasaklayan 2209 sayılı karara rağmen, İdlip kırsalına bağlı Sermin kentini, klor gazı bulunduran 4 patlayıcı varlille vurdu. Patlama sonucu, bir aileden üçü çocuk altı sivil şehit düşerken, yetmiş sivil yaralandı ve çok sayıda sivil boğulma tehlikesi yaşadı.

Suriye Muhalif ve Devrimci güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Esed’in bu çirkin vahşetini en ağır dille kınayarak, BMGK’ne, Suriye’ye klor gazının kullanılıp kullanılmadığı tespit etmek üzere gözlemci göndermesi çağrısı yapmaktadır. Ayrıca, BMGK’nın 2118 sayılı kararı gereğince suçluların yargının adaletinden kaçmayacaklarının garanti altına alınması gerektiğine vurgu yapmaktadır.

BMGK’nın 2209 sayılı, klor gazının zehirli madde olarak nitelendirip, kimyasal silah olduğunu ifade eden kararının gereğini yerine getirmesi yönündeki sorumluluğunu tekrar hatırlatıyoruz. Aynı şekilde, klor gazının askeri mühimmat olarak kullanılmasının uluslararası hukukun ve BM 2118 sayılı kararının açıkça bir ihlal olduğunu belirtmek istiyoruz.

BMGK’nın 2209 sayılı kararının altıncı ve yedinci maddesi gereğince kimyasal silahlar ve klor gazı kullanan kişiler yargı önüne çıkarttırılmalıdır. 2118 sayılı kararın ihlali durumunda ise Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler tüzüğü yedinci maddesi gereğince harekete geçmelidir.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209