Darbecileri ABD fonladı

'Mısır'da taraf değiliz' açıklaması yapan ABD, darbecileri yıllarca finanse etti. UC Berkeley Gazetecilik Bölümü'nün elde ettiği belgelere göre, Amerikan Dışişleri'ne bağlı Ulusal Yardım (NED) birimi muhaliflere milyonlarca dolar aktardı.

Darbecileri ABD fonladı

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Ortadoğu'da Demokrasiyi Geliştirme Merkezi'ne bağlı DRL, USAID, MEPI ve NED gibi birimler ve düşünce kuruluşları yoluyla aralarında polis, aktivist ve politikacıların bulunduğu darbecileri finanse ettiği ortaya çıktı. Oysa ABD Başkanı Barack Obama, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik darbeden sonra tarafsız kalacağını iddia etmişti. El Cezire'de yer alan haberde Mübarek'in devrildiği Mart 2011'den sonra Müslüman Kardeşler'e muhalif politikacı ve aktiviste örgütlenmeleri için ABD'den milyonlarca dolar aktarıldığı görülüyor. Dışişlerinde piramit gibi örgütlenen Demokrasi Bürosu'nun tepesinde Ortadoğu Ortaklık Girişimi (MEPI) ile İnsan Hakları Çalışma Grubu (DRL) ile Demokrasi ile yarı resmi bir kurum olan Ulusal Yardım (NED) gibi birimler yer alıyor.

PROFESYONEL TEDHİŞÇİ

2011 bütçesi 118 milyon dolar olan NED, ABD'de yaşayan polis şefi Ömer Afifi Süleyman'ın kurduğu Hukuk El Nas (İnsan Hakları) kurumuna üç yıl içinde 120 bin dolar aktarmış. ABD vatandaşlığı da bulunan Süleyman, sosyal medyada Mısırlı yetkililere nasıl saldırı düzenleneceğine dair akıl veriyor. Profesyonel bir tedhişçi olan Süleyman Facebook sayfasından muhaliflere şu öğüdü veriyor: 'Yolları bir ağaçla kapatın . Etrafına gaz ve benzin dökün. Otobüs ağaçtan dolayı yavaşladığında kibriti yakın. Araçtaki bütün yolcular yanacaktır. Tanrı merhamet etsin.' Muhaliflere yönelik Mayıs ayındaki bir başka öğüdünde ise 83 bin takipçisine, 'Elektrik, su ve gaz tesislerini kontrol edenlerin kellerini koparın' diyor.

EN BÜYÜK YARDIM KIPTİLERE

Belgelerde ABD'nin Mısır'da şiddet eylemlerine dönüşen Mursi karşıtı gösterileri organize eden STK ve siyasi partilere de fon sağladığı belirtiliyor. Cuntanın en büyük destekçilerinden Dustur Partisis Başkanı Muhammed El Baradey, Kıptileri örgütleyen Al Haya Partisi Başkanı Mişel Munir, Reform ve Büyüme Partsisi üyesi Asmat El Sedat gibi isimlere milyon dolarlık para yardımı yapılmış. Örneğin Munir, Kahire'deki USAID'den 2011 yılında 873 bin dolar almış. 2009 yılından bu yana ABD'den aldğı nakdi yardım 1.3 milyon doları aşmış.

'Camileri kuşatalım'

Amerikalıların kendisine 'Eğer bir haftalık sokak gösterileri yapabilirseniz o zaman İhvan'a karşı politikalarımızı gözden geçirebiliriz' dediği muhalif Saaddin İbrahim de ABD'nin fonladığı isimlerden. Tam bir televizyon şovmeni olan İbrahim, 30 Haziran öncesi hemen her gece bir kaç kanal dolaşarak Mursi karşıtı gösterinin propagandasını yaptı. Bir diğer isim de Mursi karşıtı Ulusal Cephe'nin 'camileri kuşatma ve imamları camilerden atma' kampanyasının başını çeken 34 yaşındaki İslam karşıtı sert söylemiyle tanınan Esra Abdül Fettah. ABD, Fettah'ın MIsır Demokratik Akademisi adlı kurumuna geçen yıl NED ve MEPI'dan toplam 75 bin dolar yardım yapılmış. ABD'nin Kahire'deki Elçilik sözcüsü David Linfield, belgelerle ilgili soruya 'Siyaset ve aktivizm arasındaki çizgi çok flu' diye yanıt verdi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209