Çin'de Başbakanlı tişörtlere yasak

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun fotoğraflarının ya da sözlerinden alıntıların yer aldığı tişörtlere, resmi makamlardan yasak geldi.

Çin'de Başbakanlı tişörtlere yasak

Çin'in popüler giyim markalarından biri olan Vancl, üzerlerinde Başbakan Wen Jiabao'ya ait fotoğraf ya da sözlerin bulunduğu tişörtler hazırladı. Ancak firmaya, başbakanın popülaritesi üzerinden para kazanmaya çalıştığı gerekçesiyle tepkiler yağmaya başladı. Firma, tasarlanan tişörtleri birkaç saat içinde internet sitesinden kaldırırken, yetkili makamların konuyla ilgili yasal işlem başlatacağı açıklandı.

Ünlü giyim firmasının bu girişiminin, devlet organ ve yetkililerinin isimlerinin ticari ürün tanıtımlarında kullanılmasını yasaklayan reklam yasalarına aykırı olduğu belirtiliyor.

Firma yetkilileri ise, Başbakan Wen'in artık ismiyle özdeşleşmiş bazı mesajlarının gençlere daha iyi iletileceğini düşündüklerini, bu işe kalkıştıklarında muhtemel olumsuz etkileri düşünmediklerini ifade ediyor.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong başta olmak üzere, eski liderlerin isimlerinin ticari ürünlerde kullanılması, artık Çin'de alışıldık bir durum olsa da, aynı durum muvazzaf siyasiler için Çinli makamlarca hoş karşılanmıyor.

Gelecek mart ayında görevinden ayrılacak olan 70 yaşındaki Wen Jiabao, göreve geldiği 2003'ten beri halk arasında popüler bir lider olarak biliniyor.

İHA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209