Büyük Savaşa Doğru Safların Belirlenmesi

Son yıllarda çıkması beklenen 3. Dünya savışna doğrı saflar iyice netleşiyor. Bir tarafta başını Amerikanın çektiği NATO ülkeleri ve diğer tarafta başını Rusya’nın çektiği AVRASYA blok’u.

Büyük Savaşa Doğru Safların Belirlenmesi

Amerika’da meydana gelen 11 Eylül taör saldırılarından sonra Dünya’nın yeni bir çağa girdiğini söylemek mümkün, bu çağın adını dönemin ABD başkanı George Bush ‘‘Yeni Dünya Düzeni’’ diye adlandımışrı ve kendilerin tarafında olmayan herkesi  teörist olarak ilan etmişti.

Başta Posta Gaztesi manşeti olmak üzere, ulusal ve dünya medyasında çarşaf çarşaf haberler yayınlanıyordu 11 Eylül saldırılarıyla ilgili.

11 Eylül Terör olayları gölgesinde Afganistan ve Irak ABD ve Müttefikleri tarafından işgal edildi.  10 yıllık işgalden sonra, ABD Iraktan çekilirken ABD hükümeti değişti. Yeni Başkan Barack Obama ile birikte dünyada barış rüzgarları eserken, aslında sessiz sedası adı Arap Baharı olacak yeni kaosların temelleri atılıyordu.

Tunus, Mısır, Libya gibi ülkelerde tiranlar tek tek yıkılırken, Arap Baharı projesi Suriye’de tıkandı. Bahar Suriye’de kışa dönmüştü. Rusya, Çin ve İran2ın askeri, ekonomik, lojistik destekleriyle birkaç ayda devrilmesi planlanan Esad rejimi çok kanlı geçen savaşa reğmen hala yıkılamadı. 200 bine yakın insanın öldüğü iç savaşta milyonlarca insan ülkelerini terk ederek mülteci durumuna düşmüştü, bunlardan nerdeyse 1 milyonu Türkiye’ye sığınmıştı.

Suriye savaşında Dünya bir şeye daha şahid oluyor’du ABD’nin yeni stratejisi bir fiil işgal etmek yerine o ülkenin halkına istediğini iktidar yapmaktı, eğer bu başarılamaz ise, öncü birliklerini cepheye sürerek iç savaşı başlatmak. Suriye’de yıllarca beslediği El-Kaide’yi bu yüzden sahaya sürdü.

Suriye savaşının kronolojisine buradan  Gazeteoku bakabilirsiniz.  Dünyanın dört bir tarafından toplanan El-Kaide militanları ülkeyi kan gölüne çeviriken, ABD ve Müttefikleri olası bir başarısılığa karşı BM’den Libya’daki gibi bir müdahale için karar çıkarmaya çalışıyordu.

İşte tam bu nokta’da Rusya ve Çin devreye girerek her defasında kararın çıkmasına engel olmuş ve Suriye’nin işgaline izin vermemişlerdi.

3. yılına girilirken, Suriye savaşı ABD destekli Batı bloku için büyük bir yenilgiye dnüştü ama Batı umudunu kaybetmemişti, ele başı Rusya’yı sıkıştırmak için Arap Baharı sürecinde kullanıcığı taktikleri Ukrayna’da kullanarak hükümeti yıktı ve kendisinin desteklediği Irkçı-Neo Nazi yönetimi iktidara getirdi.

Buna karşılık olarak Rusya Kırımı ilhak etti, çünkü Rusyanın en büyük deniz filosu Kırımın Sivastoplol şehrindeydi.  O ana kadar sessziliği koruyan Batı bunda sonra Rusya’ya karşı umutsuz ambargoları dile getirdi.

Vladimir Putin’in dediği gibi ‘‘ Her şeyin hesabını ödeyeceksiniz ama bu sefer parayla değil’’

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 17:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209