BM'nin 'ret' cevabına Filistin'den Kudüs hamlesi

İsrail’in üç yıl içerisinde 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) önceki akşam yapılan oylamada reddedildi

BM'nin 'ret' cevabına Filistin'den Kudüs hamlesi
 Tasarının reddedilmesinin ardından uluslararası alanda tanınmak için üç yıldır yürüttüğü kampanyası darbe alan Filistin yönetimi, atılacak sonraki adımları değerlendirmeye başladı. 8 ‘evet’ ve 2 ‘hayır’ ve 5 ‘çekimser’ oyun çıktığı oylamanın ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, “Doğu Kudüs’ü başkent olarak ilan edeceğiz.” açıklamasında bulundu. Filistin resmî haber ajansı VAFA’nın duyurduğu haberde, başkent ilanının tarihiyle ilgili ise bir bilgi verilmedi. Filistin’in barış müzakerelerindeki baş müzakerecisi Saib Erekat da Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) dâhil diğer uluslararası kurumlara üyelik başvurusu için harekete geçeceklerini açıkladı. Filistin hükümeti, geçen yaz gerçekleşen İsrail’in 50 günlük Gazze saldırıları dâhil işlediği savaş suçlarını, üyesi olmadığı için ICC’ye taşıyamıyor.

abd tasarıyı veto etti

İsrail’in uluslararası alandaki en büyük destekçisi ABD, Filistin sorununun müzakereler yoluyla çözülmesini istiyor. Ancak ABD arabuluculuğundaki müzakerelerde neredeyse hiç mesafe kat edilememesi ve İsrail’in yasa dışı yerleşim planlarına aralıksız devam etmesi sebebiyle Abbas yönetimi, uluslararası kurumlarca tanınmak için tek taraflı bir kampanya başlatmıştı. 2012’de BM Genel Kurulu, Filistin’in ‘üye olmayan gözlemci’ statüsünü kabul etmişti. Salı akşamı gerçekleşen BMGK oylamasında ABD’nin vetosuna karşın Fransa ve Lüksemburg’un evet oyu kullanması, Avrupa ülkelerinin İsrail’in hukuksuz uygulamalarına karşın sabırlarının tükendiği şeklinde yorumlanıyor.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2015, 03:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209