Biden'dan şok eden açıklamalar: Erdoğan bana 'Siz haklıydınız' dedi

Biden, “Esad’ı devirmek için IŞİD’e destek veren ülkeler şimdi ona karşı savaşmak zorunda” dedi.

Biden'dan şok eden açıklamalar: Erdoğan bana 'Siz haklıydınız' dedi
 ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD’in yükselişinden, ülkesinin Ortadoğu’daki müttefiklerini sorumlu tuttu. Biden, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme hırsıyla aşırılıkçıları para ve silahla desteklediklerini söyledi.

“SORUN MÜTTEFİKLERİMİZ”

Harvard Üniversitesi Siyaset Enstitüsü John F. Kennedy Jr. Forumu’nda öğrencilere seslenen ABD Başkan Yardımcısı, “Suriye’deki en büyük sorunumuz, bölgedeki müttefiklerimiz’’ vurgusu yaptı. Türkiye, Suudi Arabistan, BAE için “Esad’ı devirmekte o kadar kararlıydılar ki, Esad’a karşı savaşan her kim olursa, yüz milyonlarca dolar ve on binlerce ton silah yağdırdılar ve bir manada, Sünni-Şii vekalet savaşını başlattılar’’ diyen Biden, “Bu tedariği kesmeleri için bu ülkelerdeki muhataplarımızı ikna etmeye uğraştık, ama başarılı olamadık’’ savunmasını yaptı. Böylece Suriye içsavaşında Obama yönetiminin hiç rolü yokmuş gibi ABD’yi temize çıkardı.

Gönderilen para ve silahların IŞİD, Nusra Cephesi gibi aşırılıkçılara gittiğinin ortaya çıkmasıyla ilgili “Böyle bir politikanın sonuçları gitgide daha görünür oluyor’’ ifadesini kullanan Biden, IŞİD’le savaşmak için Sünni müttefiklere ihtiyaç duymalarını “Amerika bir kez daha Müslüman bir ülkeye dalıp saldırganlık yapamaz. Sünni bir örgüte saldırıya yine Sünniler liderlik etmeli’’ diye açıkladı. ABD’nin ilk kez jeopolitik bir strateji uyguladığını itiraf eden Biden, “Biz öyle istesek bile, bu sadece bizim mücadelemiz olamaz. Bunu, Ortadoğu’da bir diğer Arap ulusuna karşı Amerika’nın kara savaşına çeviremeyiz’’ dedi.

JOE BİDEN: ‘ERDOĞAN HAKLIYDINIZ’ DEDİ

Joe Biden’in diğer mesajları şöyle: Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz.

TEZKEREYİ BANA SÖYLEDİ

Türklerin bugün ne yaptıklarını fark ettiniz mi? Erdoğan, geçen Perşembe (25 Eylül) bunu yapacağını bana söylemişti ama yeterli oy oluncaya kadar bahsetmememi istemişti. IŞİD’e karşı Türk kara gücüne izin vermek, Türk havasahasının NATO ve diğer müttefikler tarafından kullanılabilmesi, Türk havasahasının bizim insansız hava araçlarına açılabilmesi için Türk Parlamentosu’nda oylama yaptılar.” Biden, Türkiye’nin bu noktaya gelmesi konusunda ise “Bir Sünni devlet olarak Türkiye’nin IŞİD’in kendine yönelik doğrudan ve acil bir tehdit olduğunu fark etmesi epey zaman aldı.

ERDOĞAN: BİDEN ÖZÜR DİLESİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Biden'in açıklamalarını yalanlayarak "Sayın Biden, böyle birşey söylediyse bizden özür dilemelidir." dedi. 

DAVUTOĞLU: KİMSE'NİN TÜRKİYE'Yİ ELİŞTİRME HAKKI YOKTUR

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye mültecileri ağırlarken kimsenin Türkiye'yi eleştirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Esas burada tarihi sorumluluğu olan ülkeler 4 yıldır bir halkın çektiği zulme sessiz kalanlardır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bayram namazı çıkışı açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, "Biraz önce Süleyman Şah türbesinin komutanıyla görüştüm. Onlar da milletimizin bayramını tebrik etti. Bütün askerlerinin sıhhatlerinin iyi olduğunu belirttiler. Millet olarak yanlarındayız" dedi.

Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in açıklamalarının sorulması üzerine şunları şöyledi: "Doğrusu bu eleştiriyi kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Biden çok iyi biliyor ki, Türkiye 4 yıldır tek başına bütün mültecileri ağırlamaya devam ediyor, 4 yıldır yaptığı uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı, bugün bu acılar yaşanmazdı. Herkesin tarihi sorumluluğu var burada. Ama hiç bir tarihi sorumluluk taşımayan bir ülke aranıyorsa o Türkiye'dir. 1.5 milyonu aşkın mülteciyi misafir etmiştir. Hala Kobani'den gelen misafirlerimiz var. Türkiye Mültecilerin etnik, mezhebi kimliklerine Türkiye bakmamıştır.

Türkiye mültecileri ağırlarken kimsenin Türkiye'yi eleştirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Esas burada tarihi sorumluluğu olan ülkeler 4 yıldır bir halkın çektiği zulme sessiz kalanlardır"

Erdoğan, Biden ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Biden ikili ilişkilerin yanı sıra, Suriye ve Irak’taki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulundu. Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı’nın görüşmesinde IŞİD başta olmak üzere ‘terörle’ ortak mücadele konusu ele alındı.

Kaynak: Taraf

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2014, 18:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209