Avrupa'da At Eti Skandalı

Şahbaz: En sağlıklı et Macaristan'dan ithal ediliyor

Avrupa'da At Eti Skandalı
 Şahbaz: En sağlıklı et Macaristan'dan ithal ediliyor

MACARİSTAN CANLI HAYVAN VE TARIM ÜLKESİ

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz son günlerde Avrupa'daki at eti skandalını değerlendirdi.

Avrupa'da iki haftadır '' at eti '' skandalı ile meşgul olurken, Macaristan'da böyle bir şüpheden bahsedilmiyor.

Geçmiş yıllarda da hayvanlarda küpe krizi yaşanmıştı.

İngiltere'de marketlerde satılan dondurulmuş gıdalarda büyükbaş hayvan etine at eti karıştırıldığının tespiti ile patlak vermesiyle tüm Avrupa'da gıda işi ile uğraşan sektör dikkatle izlenir oldu. Ayrıca İngiltere'deki kamu kurum ve kuruluşları işyerlerindeki yemekhanelerde at etinin kullanıldığının tespiti, özür yazısı yazmaları ile devam etti. At eti krizinin nereye kadar gideceği bilmiyoruz.

Avrupa'daki '' at eti ' skandalı Macaristan'a çok uzak. Macaristan'da hayvancılık oldukça gelişmiş durumdadır. Macaristan'ın 2/3' ü ekilebilir verimli topraklardır. Bu bahsettiğim topraklar tarih kitaplarında okuduğumuz meşhur verimli '' Macar Ovaları '' dır. 

Macaristan'ın 2011 yılında toplam büyükbaş hayvan ihracatı 552 milyon dolar olmuştur. Bunun ise, 350 milyon dolarını Türkiye'ye gerçekleştirilmiştir.

İngiltere'de donmuş gıdalarda at eti tespit  edilmesinin ardından skandalın aralarında Fransa, İsveç, Norveç, Danimarka ve İrlanda'nın da bulunduğu diğer Avrupa ülkelerine yayıldığının tespit edildiğini okuyoruz.

"Avrupa'daki 'at eti' skandalı Macaristan'a çok uzak. Macaristan'ın böyle bir sorunu yok. Olamazda. Macaristan'da büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği köklü bir kültürdür. Ailelerin yaşam biçimidir. Macaristan'da hayvan stoku fazlalığı vardır. Böyle olan bir ortamda at eti skandalından söz edilmez.

Macar çiftçilerin yetiştirdiği küçük ve büyükbaş hayvan konusunda bir sıkıntısı yok. Bu konuda çok geniş ve derin imkanları olan bir ülke.

Hastalıklardan ari çiftlikler mevcuttur.

Hükumet de çiftçilere farklı destekler de vermektedir. Budapeşte'deki Türkler arasında gıda sektöründeki en yaygın ve başarılı iş konularındanbir tanesi de lokanta ve döner imalat ve ticaretidir. Döner imalatında büyükbaş ve küçükbaş hayvan eti kullanılıyor. Avrupa'daki Türk'lerin döner imalatında başarılı oldukları gibi, Macaristan'da da başarılıdırlar. Ayrıca Macaristan'da Türkler arasında çiftlik yatırımı yapan ve yapmak hazırlığında olan işadamlarımız da vardır. Dernek yönetimi olarak Macaristan'daki birçok çiftliğe ziyarette bulunıyoruz. Dabas, Apaj,  Hódmezővásárhely, Somogyszob ve birçok şehirdeki büyük hayvan çiftliklerinde incelemelerde bulunduk.

Ayrıca, Macaristan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi arzu edilen seviyede değildir. 2015 Yılına kadar dış ticaret hacmimizin hedefi 5 milyar USD'dır.

5 milyar USD.dış ticaret hacmini çok rahat yakalarız Macaristan'ın niş konuları üzerinde durmalıyız.

Özellikle, Macaristan'ın yaklaşık %65'i ekilebilir verimli topraklardır. Bu konuyu çok önemsiyorum.

Türk işadamının ve yatırımcısının da Macaristan'da tarım, hazır gıda, seracılık ve hayvancılık konularında çok rahat
yatırım yapılabilecekleri alanlardır. Bu dönemde çok rahat ve kolay imkanlarla bu iş alanlarına yatırım yapılabilir.

Türkiye ile Macaristan arasındaki 2 milyar USD dış ticaret hacmi, var olan potansiyelimizi yansıtmamaktadır.
Her iki ülkenin yapmış oldukları dış ticaretleri toplamı 600 milyar USD dır. Bunun yanında 2 milyar USD çok zayıf ve basit kalmaktadır. Başbakanımızın ay başında Budapeşte'yi ziyaretinde 2015 yılına kadar koymuş olduğu 5 milyar USD dış ticaret hacmini çok rahat yakalarız.

TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz,

Macaristan'a yapılabilecek yatırım alanları konusunda da şu bilgileri de verdi:

"Büyük şehirlerde Budapeşte'de emlak yatırımı yapılabilir. Ekilebilir büyük Macar ovaları hayvancılığa ve tarıma, sera
sebzeciliğine müsait. Türkiye'ye göre daha verimli ve daha ekonomik şartlarda arazi alma, kiralama imkanı var.

Bu imkanın, bu şartların getirmiş olduğu, arpa, mısır, ayçiçeği, yulaf, yonca ve hayvanların ihtiyacı olan gıdayı Macaristan'dan daha ekonomik şartlarda temin edebilen hayvan yetiştiricisi, Orta Avrupa'nın göbeğindeki bir ülkeden tüm AB ve Ortadoğu'ya kırmızı et ve canlı hayvan ihraç etme imkanına sahip olacak. Burada bir husus öne çıkacak;

Ortadoğu ülkelerindekinmüslümanlara da helal kesilmiş et satma imkanını da yakalamış olacak." Osman Şahbaz,
Macar Başbakanı Sayın Viktor Orban’ın ”Türkiye bizim için Orta Doğuya açılan köprümüzdür” sözünü çok  önemsiyorum. Bu aslında Macaristan’ın dünya üzerindeki rotasını görmemiz açısında önemlidir.

Bizler için de ”Macaristan Türkiye’nin Batıya açılan kapısıdır” aslında.

Türkiye'deki işadamlarımıza, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müşavirliği, T.C.Budapeşte Ticaret
Müşavirliği ve Türk Macar İşadamları Derneği olarak her türlü bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya ve hizmet vermeye hazırız dedi.

 Osman Şahbaz Kimdir?

Yaklaşık 20 yıldır Macaristan’da ticari faaliyetlerde bulunan Osman Şahbaz Macaristan’daki Türk İş Dünyası’nın çatı işadamları örgütü olan Türk Macar İşadamları Derneği’nin(TÜMİŞAD) kurucu yönetim kurulu başkanıdır. Şahbaz, DEİK-Dünya Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı’dır. Başkan Şahbaz’ın Macaristan ve Macaristan Türkiye İlişkileri’ne ilişkin yayımlanmış çok sayıda yazı, makale ve raporu bulunmaktadır. Dost iki ülke arasındaki sivil fahri elçidir.



SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209