Arakan Müslümanlarının Türkiye sevinci

100 Bin Arakanlının karnını Türkiyeli hayırseverler doyurdu Ramazan’da kardeşlik ve paylaşma ruhu Arakan’a ulaştı

Arakan Müslümanlarının Türkiye sevinci
 Arakan Müslümanlarının Türkiye sevinci

100 Bin Arakanlının karnını Türkiyeli hayırseverler doyurdu Ramazan’da kardeşlik ve paylaşma ruhu Arakan’a ulaştı Anadolu’nun hayırsever insanları, Arakanlıları unutmadı.

Cansuyu Derneği, Ramazan vesilesiyle Arakan Kamplarında gıda dağıttı, hayırseverlerin selamını iletti.
Arakan Kamplarına Anadolu’nun selamı ulaştı, paylaşma ve kardeşlik ruhu, bir nebze olsun Arakanlı mültecileri sevindirdi.

Cansuyu Derneği ekipleri Ramazan yardımları için Bangladeş – Myanmar sınırındaki Coz’x Bazar şehri çevresinde yaşayan kampları ve kayıtsız mültecileri ziyaret etti. Binlerce aileye gıda dağıtımı yapıldı. Yağmur sezonunun başlamasıyla birlikte şartları daha da zorlaşan Arakanlılar Ramazan vesilesiyle bir nebze olsun ihtiyaçlarını gidermenin mutluluğunu yaşadılar. Çok uzun kuyruklar oluşturan Arakanlı mülteciler, pirinç, yağ, tuz, şeker vb gibi temel ihtiyaç maddelerinden oluşan 26 kilogramlık yardım paketlerini almak için çok erken saatlerde beklemeye başladılar. Yaşlı kadın ve erkekler, kucağında bebeğiyle anneler, öksüz-yetim çocuklar ve gençler, hepsi sırada bir paket almak için bekliyorlardı.

25 BİN AİLE, 100 BİN KİŞİ İSTİFADE EDECEK

BM resmi kamplarının dışında insanların toplanarak adeta gayri resmi kamp haline getirdikleri bölgelerde düzenli gıda ve destek çalışması bulunmuyor. Yaklaşık 25 Bin ailenin istifade edeceği dağıtımları yapan Cansuyu ekipleri, ihtiyaçların çok daha fazla olduğunu ve bölgede yaklaşık 150.000 kişinin ihtiyaç sahibi olduğunu belirtti. Cox Bazar çevresinde 4 adet kamp bulunuyor. Özellikle Khotabalong ve Teknaf kamplarında ihtiyaçlar had safhada. Cansuyu Derneği, gıda dağıtımlarının yanı sıra partner kuruluş aracılığıyla iftar yemeği vermeye başladı.

HAYIRSEVERLERE ÇAĞRI YAPILDI

Bölgede ki Arakanlı Grup liderleriyle güçlü bir koordinasyon sağlayan Cansuyu Derneği, onların talepleri doğrultusunda hem Arakan içerisinde hem de Arakan dışında değişik yerlerde yaşayan Müslüman Rohingyalıların başta gıda ve sağlık malzemeleri olmak üzere, sağlıklı barınaklar, su ve alt yapı imkânları, mescit, sağlık, eğitim, yetim merkezleri gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında hayırsever milletimizin destekleri için çağrıda bulunuyor. Cansuyu Derneği Arakan Yardımlarını Koordine eden Usame Yılmaz ise yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “Sözde Burma Hükümetinin göz yummasıyla her türlü zulmü yapan çeteleri durdurabilecek hiçbir güç bulunmuyor, bu nedenle savunmasız insanlar çoluk çocuk kadın yaşlı demeden hunharca katlediliyor ve yakılıyor. Myanmar’dan kaçabilenler de perişan halde, içerde kalmış ve her gün gözü dönmüş Budistlerin yaktıkları köyleri, yıktıkları yerleri duyup bir çare- bir ümit çıkmaya, kurtulmaya çalışanlarda! Sığındıkları ülkelerde yer bulabilenlerde ancak tenekeden barakalarda ve alt yapısı olmadığı için çamurun içerisinde, yapraklardan oluşan çatıların altında yaşıyorlar.”

KAMPLARDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR

Arakan Eyaletinin başkenti Sitway çevresinin 17 ayrı yerinde kamplarda ve toplama alanlarında on binlerce kişi yaşam mücadelesi veriyor. Resmi kamplarda bile yeterli gıda ve sağlık ihtiyaçları maalesef karşılanamıyor. Ölümle sonuçlanan birçok hastalıkla sırf kamplardan çıkamadıkları için mücadele edilemiyor. Dışarıda yaşayanların durumu belki daha da vahim. Her an ölüm ve ya yakma yıkmayla karşılaşabilirler. Düzgün barınakları, alt yapıları yok. Su ve temel ihtiyaçları, son derece yetersiz ve bu durumda ayakta kalmaya çalışıyorlar. Seyahat özgürlükleri zaten yok. Devlet ise hala BM’nin taleplerine rağmen Rohingya Müslümanlarını Arakan topraklarında vatansız ve kimliksiz olarak sindirme ve yok etme çabasından vazgeçmiyor.

TEKNELERLE ARAKAN’DAN KAÇIYORLAR

Bu bölgeden kaçabilenler başta Bangladeş olmak üzere, Tayland ve Malezya taraflarına gitmek için birçok defa ölümle sonuçlanan büyük risklere katlanmak zorundalar. Bangladeş’e gelenlerde burada hem devletin baskıları, hem de ekonomik şartlar kötü olduğu için daha sonraları Malezya ve Tayland’a geçmeye çalışıyorlar. Bangladeş - Cox Bazar kıyıları ile Myanmar- Arakan tarafı arasında ancak teknelerle kaçak yollardan gelmeye çalışanlar olabiliyor, bir kısmı sularda hayatını kaybediyor. Ve her türlü zorluğa rağmen kıyıya ulaşanlar zulümden kaçarak Bangladeş sınırındaki Cox bazar şehri çevresinde kamplarda ve dışarılarda zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209