ÇANAKKALE

 Güne özel piyes ve sunumlar, şiirler, “saygı ve minnetle anıyoruz” içerikli konuşmalar, 

Lalettayin ve sadr-a dokunmadan söylenen sözler vs…

Ertesi gün sanki hiç yaşanmamış gibi sorumsuzca hayata devam!..

 

Soruyorum!

Saygı ve minnet ile anılmak ister miydi ki? Çoluk-çocuk demeden gelecek için verilen onca can!.. “Dimetoka’da Şıpka’da, Galiçya’da ve Çanakkale deki ruh neyin ruhuydu? Bizim inanç değerlerimizle yoğrulan milli bir ruh mudur? Allah Allah nidalarının, okunan Kur'an seslerinin ne kadarı gönüllerimizde mâkes buluyor?”

 

Yaşamak için değil de, yaşatmanın sancısını çekmek. İşte! İnsana ait bir erdem olan bu en yüksek duyguyu anlamayanlar; Çanakkale'de, Dimetoka’da, Şıpka’da, Galiçya’daki o yüksek ruh’u, Sütçü İmam’ı, 15 Yaşında cepheye gönderilen kınalı kuzuları, tamamı şehit düşen İstanbul Erkek Lisesi'nin son sınıf öğrencilerinin ölüme koşmalarındaki o inancı da hiç mi hiç anlayamazlar.

Böyle bir aşılanmış nesil! Ecdadının gayesini görmezden gelip, küfür halkalarıyla gözü kapalı arsızca alınan her nefes ile ecdadın kemikleri sızlıyor!  Ahlar yükseliyor, toprak olmuş gayesi, "değmesin mâbedi me na mahrem eli" diye inleyen yüreklerin,  şehitlerin her zerredeki kan izleri

Evet, onlar muhakkak ki saygı ve minnetle anılmak isterlerdi. Heykeller ile caddelerde değil, dualar ile yüreklerde olmak, feda ettikleri uğurda o bilinçle yaşanmak isterlerdi. Yok, böyle bir tarih! 250 bin şehid ile biz aslında sadece Çanakkale’de bu necip milleti ihya edecek bir nesli kaybetmiştik. Şimdi o nesil bambaşka bir baharda geleceğimizin bağlarını, bahçelerini, ovalarını, süslüyor olacaktı.

Bu aziz milletin ilelebet baki kalması, belki de Çanakkale’nin anlattığını doğru anlamamıza bağlı.

Unutma, Unutturma!

Sen için çıplak! Sen için aç!

Sen için yetim!

Sen için kefensiz yatanı!

Çanakkale’nin yamaçlarında, Gelibolu'nun Conkbayırlarında bir kanlı savaşın nakaratı olduğunu görebilenler ancak o ruhu anlayabilir.

Çanakkale ruhu işte budur...

 

 Derya Özdeğer

 

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209