İmam vaazı verirse cemaat ne yapar?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Personel’i olan kadrolu imam cenaze namazında vaaz verirken “Cumhuriyet Döneminde cenazeler yerlerde sürükleniyordu.

İmam vaazı verirse cemaat ne yapar?
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Personel’i olan kadrolu imam cenaze namazında vaaz verirken “Cumhuriyet Döneminde cenazeler yerlerde sürükleniyordu. Cenazeleri kaldıracak imam bulunmuyordu Cumhuriyet zamanında. Fakat şeriat yaşandığı yerde cenazeler aziz bir şekilde kalkar, kabir azabı çekilmez" dedi. Konuyu İBB Meclisine taşıyan CHP’li Nezih Küçükerden, Başkan Kadir Topbaş’a İBB personeli olan bu İmam ve İmam’ın görüşleri hakkında ne düşündüğünü sordu.

İmam vaazı verirse cemaat ne yapar?

Beykoz Gümüşsuyu Camii’nde kılınan bir cenaze namazındaki vaaz sırasında Cumhuriyet dönemi ile ilgili söylenen ağır sözler ile ilgili CHP Üsküdar İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Onur Cingil'in paylaştığı ses kaydında, vaaz veren cami görevlisinin "Cumhuriyet Döneminde cenazeler yerlerde sürükleniyordu. Cenazeleri kaldıracak imam bulunmuyordu Cumhuriyet zamanında. Fakat şeriat yaşandığı yerde cenazeler aziz bir şekilde kalkar, kabir azabı çekilmez" dediği görülüyordu. Daha sonra mikrofonu alan diğer görevlinin de cümleleri söyleyen kişiye teşekkür ettikten sonra "Söylenmesi gerekeni söyledi" diyerek onay verdiği yine kayıtlara yansımıştı. Skandal ses kaydıyla ilgili CHP'li Onur Cingil, savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulundu.

Konuyu İBB Meclis Gündemini hazırladığı yazılı soru önergesi ile getiren Üsküdar Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Nezih Küçükerden önergesini Meclis toplantısında sözlü okuyarak İBB Başkanı Kadir Topbaş’a çağrıda bulundu ve 17 adetten oluşan şu soruları sordu: “Anılan olay ve ortaya çıkan kayıt ile ilgili olarak İBB herhangi bir işlem yapmış mıdır? Bu konuda açılan idari bir soruşturma var mıdır? Soruşturmaya konu skandal vaazı veren şahıs İBB personeli midir? Bu olay nedeni ile şahsın İBB ile ilişiği kesilmiş olduğu doğru mudur? Yapılmış ise ne cevap verilmiştir? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kendi personeli olan caminin kadrolu imamları hakkında idari dava açmışken, skandal vaazı veren İBB personeli hakkında bir idari soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açılmadıysa nedeni nedir? İBB, bu ve bunun gibi skandal vaazlarla ilgili olarak ne düşünmektedir? Bu hususta suç duyurusunda bulunan Av.Onur Cingil’in 26 Kasım 2014 tarihli dilekçesiyle Bilgi edinme Kanunu çerçevesinde şahsın kimliğini tarafınıza sorulmuş mudur? Sorulduysa tarafınızca ne cevap verilmiştir? Skandal vaazı veren şahsın cenazesini kaldırdığı müteveffanın ailesine, anılan konuda yapılan suç duyurusu olduğu ve cenazede meydana gelen skandalın, vaazın kaydedilmesi ile ortaya çıkması sonucunda, mezarın tapusunun verilmesinde zorluk çıkarılmış mıdır? İBB bugüne kadar bu konu ile ilgili neden bir açıklama yapmamıştır? Cenaze hizmeti için görevlendirilen şahıslar hangi kadrolarda istihdam etmektedir? Bu hizmetin ifası için alınan personelde ne gibi özellikler aranmaktadır? Anılan şahsın İBB veya yan kuruluşlarında görevlendirildiği doğru mudur?

NOT: Haber ve Fotoğraf Kaynağı:
//www.odatv.com/n.php?n=o-din-gorevlilerine-sorusturma-1911141200

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Şubat ayı toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri: Nezih Küçükerden, Ercan Edem, Yunus Can, Erdal Tüfekçi, Aydın Düzgün, Mehmet Gürel ve İlhan Demirok imzaları İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA İSTANBUL

Sayın Başkan, Değerli Meclis üyesi arkadaşlarımız; Büyükşehir Belediyemizin en önemli ve anlamlı hizmeti olan defin hizmeti yürütülürken bazı nahoş olaylar gündeme gelmektedir. Bunlardan biri 31 Ekim 2014 tarihinde Beykoz Merkez Gümüşsuyu Cami’inde müteveffa Muazzez Aydın’ın ikindi namazından sonra yapılan cenaze namazında, vaaz veren ve İBB personeli olduğu iddia edilen din görevlisinin Cumhuriyetimize yönelik “ağır itham ve iftiralarda” bulunduğuna dair medyada yer alan haberlerden, Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ve Diyanet işleri Başkanlığı’nın devam eden adli ve idari soruşturmalarından da anlaşılmaktadır. Bu nedenle soruyoruz.

1- Anılan olay ve ortaya çıkan kayıt ile ilgili olarak İBB herhangi bir işlem yapmış mıdır?
2- Bu konuda açılan idari bir soruşturma var mıdır?
3- Soruşturmaya konu skandal vaazı veren şahıs İBB personeli midir?
4- Bu personel hala İBB’de çalışmakta mıdır?
5- Bu olay nedeni ile şahsın İBB ile ilişiği kesilmiş olduğu doğru mudur?
6- Şahsın kimliği ile ilgili olarak bilgi edinme kanunu çerçevesinde İBB’ye herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne cevap verilmiştir? Varsa cevap veya cevapların fotokopisi.
7- Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kendi personeli olan caminin kadrolu imamları hakkında idari dava açmışken, skandal vaazı veren İBB personeli hakkında bir idari soruşturma açılmış mıdır?
8- Soruşturma açılmadıysa nedeni nedir?
9- İBB, bu ve bunun gibi skandal vaazlarla ilgili olarak ne düşünmektedir?
10- Daha önce benzer olaylar olmuş mudur?
11- Bu hususta suç duyurusunda bulunan Av.Onur Cingil’in 26 Kasım 2014 tarihli dilekçesiyle Bilgi edinme Kanunu çerçevesinde şahsın kimliğini tarafınıza sorulmuş mudur? Sorulduysa tarafınızca ne cevap verilmiştir?
12- Skandal vaazı veren şahsın cenazesini kaldırdığı müteveffanın ailesine, anılan konuda yapılan suç duyurusu olduğu ve cenazede meydana gelen skandalın, vaazın kaydedilmesi ile ortaya çıkması sonucunda, mezarın tapusunun verilmesinde zorluk çıkarılmış mıdır?
13- İBB bugüne kadar bu konu ile ilgili neden bir açıklama yapmamıştır?
14- Cenaze hizmeti için görevlendirilen şahıslar hangi kadrolarda istihdam etmektedir?
15-Bu hizmetin ifası için alınan personelde ne gibi özellikler aranmaktadır?
16- Anılan şahsın İBB veya yan kuruluşlarında görevlendirildiği doğrumudur?
17- İBB’de defin hizmetlerinde görevli kaç adet imam çalışmaktadır?

Yukarıdaki sorularımızın 4982 sayılı Bilgi edinme kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 26. maddesinin 2.fıkrası gereği cevaplandırılmak üzere önergemizin Başkanlık makamına havalesini arz ve talep ederiz. Saygılarımızla.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 01:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209