3. Boğaziçi Köprüsü Balık ölümlerine mi sebep oluyor?

Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaziçi Köprü çalışmalarının Riva Deresindeki Balık ölümleri ve çevre kirliliğine etkisi ne kadardır?

 3. Boğaziçi Köprüsü Balık ölümlerine mi sebep oluyor?
 Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaziçi Köprü çalışmalarının Riva Deresindeki Balık ölümleri ve çevre kirliliğine etkisi ne kadardır?

2 Şubat 2015 tarihinden başlayan, bir hafta boyunca devam eden Riva Deresi’nde yaşanan balık ölümlerine ve dere kirliliğine sessiz ve ilgisiz kalan İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sitem eden ve göreve çağıran İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyarak konuyu İBB Meclis gündemine taşıdı ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a aşağıda yer alan 13 soruyu sordu ve İstanbullular adına cevap bekliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Ocak ayı toplantılarında Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın hazırladığı, İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:
Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:

Bilindiği üzere 2 Şubat 2015 tarihinden itibaren bir hafta boyunca Riva Deresi’ndeki balık ölümleri ve dere kirliliği basına yansımıştır. Olayın üzerinden 1 haftadan daha fazla zaman geçti. Biz bu süre zarfında İBB Başkanı Sayın Topbaş bir açıklama yapacak diye bekledik. Bekledik ki idari soruşturma açtığını, konunun mutlaka aydınlatılacağını, kusurlu bulunan kişileri mutlaka tespit ederek en ağır şekilde cezalandıracağını, tekrarının asla İstanbul’da asla yaşanmayacağını İstanbul halkına açıklar ve halkından özür diler. Ama nafile. Çağdaş ülkelerde olsaydı belediye başkanı halkından özür diler ve erdemli davranarak istifa ederdi. Merak ediyoruz acaba Başkanı bulunduğu kurul toplantılarında bu sorulara ne cevap veriyor Sayın Topbaş. Bu çevre katliamı 3. Dünya ülkelerindeki manzaraları akla getirmiştir. Bizleri çok derinden üzmüştür. İstanbulluları çok üzmüştür. Bir zamanların balık tutulduğu Riva Deresi’nin geldiği nokta, aslında İstanbul’un, aslında Türkiye’nin geldiği noktadır.

Şunu da hatırlatmak gerekirse; Sayın Topbaş bütçe konuşmalarında “örneğin 2015 yılı bütçe tasarısı üzerinde 17.11.2014; 2014 yılı bütçe tasarısı üzerinde 18.11.2013; 2008 yılı bütçe tasarısı üzerinde 26.11.2007 tarihinde” İstanbul’un başarıyla yönetildiğini; derelerin ıslah edildiği, yatırımlara 2014 yılına kadar 68,5 milyar lira kaynak kullanıldığını ifade etmiştir. Yıllık bütçesinin onlarca ülke ve bakanlıktan daha büyük olan ki 2015 yılı konsolide bütçesi 31,8 milyar lira olan İstanbul’un nasıl yönetildiğinin, başına buyruk kişi ve kurumların tutumlarını; Topbaş’ın yönetim anlayışını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Yani halk tabiriyle takke düştü kel göründü…
Bu kapsamda;
1. Anılan Riva Deresi ve balık ölümleri gerekçeleri nedir?
2. Konu hakkında idari soruşturma talimatını hangi tarihte verdiniz? Tarih ve sayısı nedir?
3. Soruşturmayı kim yürütmektedir?
4. Bugün itibariyle sunulan ön rapor, ön inceleme raporu var mıdır? Varsa tarih, sayısı ve sonucu nedir?
5. Adli işlemler için yapılan herhangi bir başvuru var mıdır? Varsa tarih, sayısı ve mercii nedir?
6. Dere üzerinde bulunan arıtma, ön arıtma ve biyolojik arıtma tesislerinin olaydaki rolü nedir?
7. İSKİ ait tesislerde bugüne kadar tespit edilen herhangi bir kayıp kaçak var mıdır? Varsa tespit tarihi ve ayrıntısı nedir?
8. Arıtma tesislerinde arıtılan su hangi yöntemle uzaklaştırılmaktadır? Nereye deşarj edilmektedir?
9. Bölge de hangi sanayi kuruluşları vardır? Her birinin ruhsata esas sınıfı nedir? Ruhsatları var mıdır? Varsa ruhsata aykırı herhangi bir imalatları var mıdır? Varsa ayrıntısı nedir?
10. Olay sonrası numune kim tarafından alınmıştır? Kaç noktadan kaç adet numune alınmıştır? Analizleri kim tarafından yapılmıştır? Düzenlene rapor tarih, sayı ve sonuçları ayrıntısı ile nedir?
11. Daha önce yağmurlu havalarda benzer yaşanan olay var mıdır? Varsa tarihi nedir? Yapılan işlemlerin ayrıntısı nedir?
12. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaziçi Köprü imalatının bu olayda herhangi etkisi var mıdır? Varsa ayrıntısı ve sonuçları nedir?
13. Benzer olayların tekrarının olmaması için alınan önlemler ve ayrıntısı nedir?

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209