İki adımda dijital güvenliğinizi koruyun

Bilgisayar korsanlarına dur diyebilmek zor ama imkânsız değil. İki adımlı güvenlik önlemi alarak internetteki riskleri ciddi şekilde azaltabilirsiniz.

İki adımda dijital güvenliğinizi koruyun
 Antivirüs ve firewall gibi yazılımlar internet güvenliğini sağlamak için önemli. Ama en iyi yazılımlar da kullanılsa, dijital hesapların şifresini bilgisayar korsanlarına kaptırmak mümkün. Dikkatsizce tıklanan bir internet bağlantısı, tüm özel bilgilerinizin bilgisayar korsanlarının eline geçmesine neden olabilir. Bu gibi sürprizlerle karşılaşmamak için iki adımlı doğrulama yöntemini kullanabilirsiniz. Belli başlı birçok dijital servis kullanıcıları da bu yöntemi öneriyor.

Nasıl çalışıyor?

İki adımlı doğrulama yönteminde şifrenize ek olarak, daha önceden sisteme tanımlı cep telefonunuza özel bir kod gönderiliyor. Böylece, bir bilgisayar korsanı şifrenizi çalmış olsa bile, sisteme giriş yapmak için bu kodu girmesi gerekiyor. Elinde bu kod olmadığı için de e-posta veya sosyal medya hesabınıza giriş yapamıyor. (Tabii bilgisayar korsanının aynı zamanda bir cep telefonu hırsızı olmadığını varsayıyoruz.)

Bu yönteme iki adımlı doğrulama adı verilmesinin sebebi ise giriş yapmak için iki şeye sahip olmanız gerektiğinden; bildiğiniz bir şey (şifre) ve sahip olduğunuz bir şey (cep telefonu). Şifreyi bilseniz bile cep telefonuna gelen özel kodu girmediğinizde sistem giriş yapmanıza izin vermiyor. Böylece güvenlik seviyesi önemli biçimde arttırılmış oluyor.

Nerelerde kullanılıyor?

İki adımlı güvenlik, ilk bakışta biraz zahmetli gibi görünse de, sağladığı güvenlik açısından çok önemli. Üstelik popüler birçok internet servisi ve sosyal medya ağı, iki adımlı güvenliğin kullanılmasını teşvik ediyor.

Facebook: Güvenlik ayarlarında, giriş onayları bölümünde ‘Bilinmeyen tarayıcılardan hesabıma erişmek için güvenlik kodu istensin' seçeneğini işaretleyin ve güvenlik kodunun gönderileceği telefon numarasını yazın.

Google: Güvenlik ayarlarından iki adımlı doğrulama seçeneğini aktive edin. Kodların gönderileceği telefon numarasını yazın.

Twitter: Güvenlik ayarlarından iki adımlı doğrulama seçeneğini aktive edip, kullandığınız cep telefonu numarasını yazın. Böylece farklı bir tarayıcıdan hesabınıza giriş yapıldığında veya uygulama yüklenmek istendiğinde Twitter'ın cebinize göndereceği giriş koduna ihtiyaç olacak.

Başka servisler de var

İki adımlı doğrulama yönteminin kullanıldığı birçok servis bulunuyor. Bunların arasında Dropbox, Evernote, PayPal, Yahoo, LinkedIN, Apple iCloud, Google Drive, Box, Mailchimp, Slack, Yandex.Mail gibi servisler var.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2015, 02:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209