Google Türkiye'yi hiçe saydı

Google’dan Türkiye’ye bilgi yok ABD’ye çok !

Google Türkiye'yi hiçe saydı

Arama motoru Google’ın açıkladığı Temmuz 2010-Aralık 2011 dönemine ait “Şeffaflık Raporu” Batılı demokrasilerin “sansür merakını” ve Google’ın “çifte standartını” gözler önüne serdi.

Rapor, bu dönem içerisinde mahkemeler, hükümetler ve polis teşkilatı gibi birimlerden gelen şikayetlerle kaldırılan içerik sayılarını açıkladı. Farklı ülkelerden gelen benzer isteklere zaman zaman farklı geri dönüşler yapıldığını kabul edilen Google, kendisini “talepleri her ülkenin kendi şartları içerisinde değerlendirdiğini” söyleyerek savundu. Türkiye’den gelen talep üzerine Atatürk’e karşı nefret söylemi barındıran YouTube videolarına erişimi engelleyen Google, Pakistan’dan gelen ordu ve siyasetçileri yeren videoların kaldırılması taleplerini ise reddettiğini açıkladı. Şirket uygulamadaki farklılığını, “Türkiye yasalarına göre Atatürk’e hakaret bir suç fakat Pakistan’da böyle bir yasa yok” diye açıkladı.

Ayrıca Türkiye, Macaristan ve Rusya; suçlu takibi adına Google kullanıcılarının kişisel bilgilerine erişim elde edebilmek için yaptıkları tüm başvuruları reddedilen ülkeler oldu. Buna karşılık ABD’den bu yönde gelen taleplerin 93’üne olumlu karşılık verildi. İşte raporun çarpıcı bölümleri:

* Türkiye 45 ayrı taleple, 174 içeriğin kaldırılmasını istedi. Google bu taleplerin yüzde 56’sına kısmen ya da tamamen karşılık verdi.
* Türkiye’nin kaldırılmasını istediği içerikleri içerisinde, 107 İnternet araması, 39 YouTube videosu, 20 Blogger linki var.
* Türkiye’nin kaldırılmasını istediği internet aramalarının 25’i “hakaret içerdiği” gerekçesiyle şikayet edildi. YouTube videolarının büyük kısmı ise Atatürk’e hakaret içerdiği gerekçesiyle erişime kapatıldı.
* Türkiye Google’dan 88 kullanıcı bilgilerine erişim talebinde bulundu, bunların hepsi reddedildi.
* İspanya, kamusal figürleri eleştiren 270 blog ve gazete linkinin Google’dan kaldırılmasını istedi.
* Polonya, Girişimcilik Ajansı hakkında çıkan eleştirel bir makale ve bu makaleye bağlı diğer 8 linkin kaldırılmasını talep etti.
* Kanada, pasportunun üzerine işeyen sonra da onu tuvalete atan kişinin YouTube videosunun kaldırılmasını istemiş ama Google kabul etmedi.
* İngiltere terörü teşvik eden beş videonun kaldırılmasını başta olmak üzere 187 videonun kaldırılmasını istedi. Google bunların yüzde 42’sini kabul etti.
* Taylandlı yetkililer, monarşiyi aşağılayan 149 YouTube videosunun kaldırılmasını istedi, Google bu talpelerin yüzde 70’ine olumlu yanıt verdi.

%93

ABD hükümetinin kullanıcıların kişisel bilgilerine erişim üzerine yaptığı taleplerin yüzde 93’üne olumlu dönüş yapıldı.

640

Google toplamda terör propagandası yaptığı gerekçesiyle toplamda 640 video sildi.

%0

Türkiye hükümetinin kullanıcıların kişisel bilgilerine erişim üzerine yaptığı 88 isteğinin hiçbirine olumlu dönüş yapılmadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209