Göğsümüzü kabartan Türk savaş ürünleri

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan silah sistemlerini üretmenin yanı sıra 60'a yakın ülkeye ihracat yapan yerli savunma sanayisi, ürettiği ürünlerle gücünü gözler önüne seriyor

Göğsümüzü kabartan Türk savaş ürünleri
HABERİN GALERİSİ
Türk Savaş ürünleri

Türk Savaş ürünleri

 Türk savunma sanayisi firmaları tarafından üretilen ve 60'a yakın ülkeye satılan askeri ürünler, Türk savunma sanayisinin gücünü gözler önüne seriyor.  Öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni modern ekipmanlarla donatma amacı taşıyan ulusal savunma sanayisi, amacını başarıyla gerçekleştirmenin yanı sıra 60'a yakın ülkeye 2012'de gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık ihracatla dikkati çekiyor. 

İhracatını 2016 yılına kadar 2 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, bu hedefine ulaşmak amacıyla ürünlerini ''Savunma Ürünleri Kataloğu''yla gözler önüne seriyor.  Uluslararası fuarlarla hedef ülkelere yapılan ziyaretlerde alıcılara sunulan katalogda, hava savunma ve roket sistemlerinden insansız hava araçlarına, savaş gemisi ve insansız deniz araçlarından zırhlı kara araçları ile elektronik savunma sistemlerine kadar birçok kategoride yüzlerce milli ürün yer alıyor.  
Göğsümüzü kabartan Türk savaş ürünleri  



-ABD'ye de askeri araç satıyoruz- 



Katalogda yer alan bilgilere göre, Otokar tarafından üretilen farklı tip ve özelliklere sahip taktik tekerlekli araçların, Azerbaycan, Gürcistan, Bangladeş, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Pakistan, Kazakistan, Romanya, Türkmenistan, Türkmenistan, Cezayir, Irak ve İngiltere'nin yanı sıra ABD'ye de ihraç edildiği belirtiliyor.  BMC firması tarafından üretilen mayına karşı koruma araç ''Kirpi'', Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tercih ediliyor. SSM ile yapılan anlaşma çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 468 ''Kirpi''nin teslim edilmesi öngörülüyor.  Birçok başarılı taktik tekerlekli zırhlı araç imal eden FNSS firması tarafından üretilen yüksek hareket, yük ve koruma özelliklerine sahip ''Pars'' Malezya ordusu tarafından tercih ediliyor.  



Geçtiğimiz yıllarda kamuoyuna tanıtılan ''Seyyar yüzücü hücum köprüsü'' ile savunma sanayisindeki önemli bir ihtiyaca cevap veren FNSS, Türk mühendisleri tarafından tasarlanan zırhlı muharebe araçlarıyla da göğüs kabartıyor.  Ürettiği ''Arma'' ve '' Cobra'' adlı zırhlı araçları kısa sürede tercih edilmeye başlanan Otokar, ürünlerini bazı Türk Cumhuriyetleri ile Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra ABD, Maldivler, Nijerya, Slovenya gibi ülkelere pazarlıyor. Dünya genelinde 50'ye yakın ülkenin Türkiye'de üretilen zırhlı araçları kullandığı belirtiliyor.  Zırhlı araç üretiminde büyük mesafe kat eden Türk savunma sanayisi, ayrıca 2009 yılında başlattığı Ana Muharebe Tankı (ALTAY) Projesi çerçevesinde 2012 yılı sonbaharında ortaya konulacak ilk prototip ile bu alanda önemli bir dönemeci daha almış olacak.   



 -İlklerin füzesi ''Cirit''e yoğun ilgi- 



İlk ''Milli'' füze sistemi olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ''Cirit'' füzesi de katalogda yer alıyor.  Seri üretimine başlanan Cirit füzesi, kendi sınıfında en uzun menzile (8 km) sahip. Cirit füzesinin, başarılı performansı ile birçok ülkenin dikkatini çektiği, 2012 içinde ilk ihracatının yapılmasının öngörüldüğü ifade ediliyor.  Taarruz helikopterleri için geliştirilen ve Cirit füzesinin ATAK helikopterine entegrasyon faaliyetleri ise sürdürülüyor.  Roketsan'ın ürettiği Uzun Menzilli Tanksavar Silah (UMTAS) ve Orta Menzilli Tanksavar Silah (OMTAS), Denizaltı Savunma Harbi Roketi (DSH), 302 mm Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi (Kasırga), Orta Menzilli Topçu Roketi (Toros) ve 122 mm Çok Namlulu Roketatar Sistemi (Sakarya) diğer çarpıcı milli silah sistemlerinden.



Panter ve Fırtına obüsleri ile yıllardır birçok ülkeye ihracatını sürdüren ulusal savunma sanayisi, yakın dönemde ürettiği Uzaktan Komutalı Otomatik Silah Sistemi (STAMP) ve (SARP) ile Aselsan'ın yaratıcılığını ortaya koyduğu Kaideye Monteli Hava Savunma Sistemi (KMS) şimdiden birçok ülke tarafından talep ediliyor.  Bu arada, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından üretilen mühimmat ve silahlar da dış pazarda ilgi görüyor.  Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve 2012 sonuna kadar seri üretimine başlanacak Milli Piyade Tüfeği ile de Türkiye'nin, bu alandaki önemli bir ihtiyacını gidereceği kaydediliyor.  



-''Uçak Gemisi Yapabilecek Kapasiteye Sahibiz''-   



 Tamamı yerli tersanelerde üretilen, dünya standartlarında birçok gemi projesini hayata geçiren ve uçak gemisi yapabilecek kapasiteye sahip Türk savunma sanayisi, Milli Gemi Projesi çerçevesinde, 2028 yılına kadar 12 korvet sınıfı gemi üretecek. Bu doğrultuda, projenin ilk gemisi olan TCG Heybeliada Gemisi 2008'de, projenin ikinci gemisi TCG Büyükada 2011 yılında denize indirildi. Gemilerin savaş yönetim ve harp sistemleri de Aselsan ve Havelsan gibi yerli firmalarla geliştiriliyor.



 Türk özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesi olan Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri Projesi kapsamında da TCSG Dost, TCSG Güven, TCSG Umut 2010 ve 2011 yıllarında denize indirilirken, TCSG Yaşam Gemisi'nin inşasının 2012 sonunda tamamlanması öngörülüyor.  Öte yandan, muharebe ve destek gemileri, ikmal ve lojistik tankeri, tank çıkarma gemisi inşa kabiliyetine de sahip olan Türk tersaneleri, ürettiği yeni tip karakol botu, arama-kurtarma ile diğer çeşitli tiplerdeki botları Türkmenistan, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Gürcistan, Mısır ve Pakistan'a ihracatını gerçekleştirdi. Ayrıca, Tuzla'da 5 tersanede 2 milyar dolarlık proje yürütüldüğü ifade ediliyor.  Türkiye, ayrıca denizcilik alanında su altı aracı, görüntüleme ve radar sistemlerini, bir çok deniz elektroniği ve sistemlerini ile eğitim simülatörünü de üretebiliyor.    



-Göktürk-2 uydusunun yıl sonunda fırlatılması öngörülüyor- 



 Hava savunma alanında da önemli ve modern projeleri yürüten Türkiye, bu yıl tanıtımını gerçekleştirdiği Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (Hürkuş) ile bir ilki gerçekleştirdi.  Öte yandan, Kara Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan 59 taktik keşif helikopterini karşılamak üzere harekete geçen TAI, ATAK helikopterlerinden 4 adedini yıl sonunda teslim etmeyi planlıyor.  Dünyada insansız hava aracı üretebilen sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye, TAI'de üretilen ANKA'yı yıl sonunda kullanıma sokmaya hazırlanıyor. 



 TAI, ayrıca farklı ebatlarda insansız hava araçlarının yanı sıra uzaktan kumandalı hedef uçakları da üretebiliyor.  2023'te milli savaş uçağı üretimini gerçekleştirmeyi hedefleyen Türkiye, milli araştırma-geliştirme uydu projesi olan Göktürk-2 yıl sonunda fırlatmaya hazırlanıyor.  Bu arada, farklı amaçlara yönelik radar, görüntüleme ve haberleşme sistemleri ile simülatörü de imal ve ihraç eden Türk savunma sanayisi, üstün nitelikli askeri giyim, kuşam ve teçhizatıyla da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yanı sıra başta Avrupa Birliği ülkeleri ordularının temel gereksinimlerini de karşılıyor.

Kaynak: AA

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209