En büyük sır çözüldü mü?CERN'ciler 'Tanrı Parçacığı'na ulaşabilecekler mi?

CERN'ciler Tanrı parçacığına ulaşabilecekler mi?Büyük heyecan yaratan buluş yarın dünyaya duyurulacak... Evrenin oluşmasında büyük rol oynadığı düşünülen ancak varlığı kanıtlamayan ‘Tanrı parçacığı’ bulunduğu iddia edildi. Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan buluş yarın İsviçre’de dünyaya duyurulacak.

En büyük sır çözüldü mü?CERN'ciler 'Tanrı Parçacığı'na ulaşabilecekler mi?

Büyük heyecan yaratan buluş yarın dünyaya duyurulacak...
Evrenin oluşmasında büyük rol oynadığı düşünülen ancak varlığı kanıtlamayan ‘Tanrı parçacığı’ bulunduğu iddia edildi. Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan buluş yarın İsviçre’de dünyaya duyurulacak.
Evrenin en büyük sırrı çözüldü mü? ‘HİGGS bozonu’ ya da popüler adıyla ‘Tanrı parçacığı’... Bu iki kelime fizikle arası iyi olmayan birçok kişi için bir anlam ifade etmese de modern fiziğin karşı karşıya olduğu en büyük bilmece bu kelimelerde gizli. Evrendeki her şeye kütle kazandırdığı, dolayısıyla da maddenin ve evrenin oluşmasında büyük rol oynadığı düşünülenTanrı parçacığının sırrını çözmek için 2008 yılından bu yana 37 ülkeden 2 bin bilim adamı kafa patlatıyor. 10 milyar euro bütçeyle hazırlanan ve bilim tarihinin en önemli ve en pahalı deneyi olarak kabul edilen bu çalışmada İsviçre ile Fransa arasındaki bir bölgede kurulan 27 kilometrelik tünelde ışık hızında birbirine çarpıştırılan atomların ortaya çıkardığı veriler incelendi.

Deneyler tamamlandı

Bu incelemede tam olarak nasıl bir sonuca varıldığı henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak bilim dünyasında Tanrı parçacığının sırrının çözüldüğü iddiası kulaktan kulağa yayılıyor. Deneyi yapan İsviçre’nin Cenevre kentindeki CERN Laboratuvarı’nda yarın yapılacak basın toplantısında da bunun ilan edileceği öne sürülüyor. CERN uzmanları geçen aralık ayında bir basın toplantısı düzenlemiş veTanrı parçacığının izlerine rastladıklarını ancak varlığıyla ilgili kesin açıklama için daha fazla deney yapılması gerektiğini duyurmuştu.

Aylardır deney sonuçları üzerinde çalışan bilim adamlarının gazetecileri ve dünyanın önde gelen fizikçilerini yarın yapılacak basın toplantısına çağırmaları büyük heyecan yarattı. İddiaya göre, CERNuzmanları aralık ayında yaptıkları açıklama sırasında ellerindeki verilerin Tanrı parçacığına işaret ettiğine yüzde 90 emindi. Ancak “Bulduk” açıklamasını yapmak için daha fazla çalışmak gerekiyordu. Uzmanların yarınki basın toplantısında “Yüzde 99.99 eminiz” diyecekleri öne sürülüyor. Tanrı parçacığının varlığının kanıtlanmasının son 60 yılda elde edilen en önemli bilimsel başarılardan biri olacağı belirtiliyor.

Tanrı parçacığı nedir?

“Evreni inşa eden tuğla”, “Yaradılış meleği” ve “Tanrı parçacığı” olarak adlandırılan Higgs Bozonu, modern fizikte maddenin nasıl oluştuğu anlamak açısından çok büyük bir öneme sahip. 13.7 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama’da (Big Bang) oluştuğu düşünülen Higgs Bozonu’nun, galaksilerin, yıldızların ve gezegenleri ortaya çıkaran uzay enkazının kaynağı olduğu düşünülüyor.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209