Bomba imha artık daha kolay olacak

İTÜ'lü öğretim üyesi Doç. Dr Emin Faruk Keçeci'nin geliştirdiği robot, deprem, bomba imha ve yangın gibi felaketlerde en zorlu koşullarda bile yolunu sürdürebilecek.

Bomba imha artık daha kolay olacak
 Doç. Dr. Emin Faruk Keçeci’nin Bomba İmha Robotu Tasarımı ve Prototip İmalatı” Projesi, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından “Başarı Hikâyeleri”ne seçildi. Keçeci, “Bu proje sayesinde; askeriye-üniversite ortak çalışması sağlanmış, katma değeri yüksek bir ürün ülkemizde tasarlanıp imal edilmiş, ve robot prototip imalatı teknolojileri İTÜ ortamında gerçekleştirilmiştir. dedi. 2004–2006 yılları arasında tamamlanan Bomba İmha Robotu Tasarımı ve Prototipinin İmalatı projesi ile iş uzayında çalışan bir mobil robot tasarlanıp imal edildiğini belirten Keçeci, bu robotun fiziksel olarak imalatının dışında diğer bir önemli nokta bombaya müdahale edecek olan el kısmının insan eli gibi doğal bir şekilde hareket etmesi olduğuna vurgu yaptı.   Bu hareketle kol üzerinde yer alan 6 eklemin aynı anda otomatik olarak çalıştırılması ile sağlanacağını söyleyen Keçeci, bu çalışmayı sağlayacak olan kontrol programının yazılması ve elektronik sistemin oluşturulması projenin en büyük kazanımları olduğunun altını çizdi.

BOMBA İMHA ARTIK DAHA KOLAY OLACAK

Şu anki durumda bomba imha işlemi bomba imha uzmanları tarafından yapıldığını dile getiren Keçeci,  uzmanların koruyucu giysi giymelerine rağmen bir patlama sonucunda ellerinin zarar görmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Geliştirilen sistem, piyasada satılan robotik sistemlerinden farklı olarak kullanıcının robot kolunu kullanmayı öğrenmesi için uzun zaman gerektirmeyeceğine de dikkat çeken Keçeci, şunları söyledi: “İş uzayında kontrol sayesinde kullanıcı yalnızca robotun elini kontrol etmekte, kol üzerindeki her bir eklemin durumu sistem tarafından otomatik olarak hesaplanıp gerçekleştirilmektedir. Piyasada var olan sistemlerde her bir eklemin ayrı ayrı kontrol edilmesi kullanıcının zaman kaybına uğramasına sebep olmaktadır.”

TÜRKİYE İÇİN GURUR VERİCİ PROJE

Bu proje robot prototiplerini imal edebileceğimizi göstermiştir, diyen Keçeci, bu sayede özellikle Avrupa Birliği projelerine robot uygulamalarını gerçekleştirmek için davet almamızın gurur verici olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: Keçeci şöyle konuştu: “Biz üniversite olarak bomba imha robotu kavramını geliştirip, bilgiyi üretebilip, çalışan bir prototipini yaparak sistemin başarısını ispat edebildik. Projemiz TÜBİTAK tarafından 2005–2010 yılları arasında desteklenen 6000 proje arasından en başarılı 150 proje arasında seçilmiştir. Projenin ticarileşmesi ise başka bir aşama olup gerek askeriyenin böyle bir projeye ne kadar ihtiyacı olduğuna, gerekse girişimci sermayesine bağlıdır.“

 UÇAKTAN ATILABİLECEK

Robotun deprem, yangın gibi afetlerde ya da askeri amaçlı kullanılabileceğini belirten Keçeci şöyle devam etti: "Robotun daha hızlı hedeflenen noktaya gidebilmesi için atılması gerekebilir. Mesela yangında koridor koridor dolaşmasını beklemek yerine, robotu istediğiniz bölüme dışarıdan fırlatılabileceksiniz. Hedefim, üç katlı bir binadan aşağı düştüğünde bozulmadan gidebilmesi. Askeri amaçlı kullanıldığında bir uçaktan ya da helikopterden aşağı atılabilir. Bunun için daha da geliştirilmesi gerekiyor." 2 kilo ağırlığındaki robot 4 saat çalışabiliyor.

 DÖVİZİMİZ TÜRKİYE’DE KALACAK

Keçeci, böyle bir projenin uygulamaya geçmesi ile her bir robot için yurtdışına kaçacak olan döviz Türkiye’de kalacağını hatırlatarak şunları söyledi:“Maddi boyutundan ziyade bu projenin en önemli özelliği şu anki mevcut cihazlardan daha fazla sistemin güvenilebilir olmasıdır. Yurt içinde imal edilebilecek olan bu sistem de gerek servis gerek yedek parça sorunu yaşanmayacaktır. Ayrıca ilerleyen yıllarda robotun geliştirilmesi istenildiğinde zaten tasarlayan ve imal eden ekip burada olduğu için herhangi bir patent veya yasal hak sorunu yaşanmadan robot istenildiği gibi değiştirilip geliştirilebilinecektir.”

 SIRADA DEPREME MÜDAHALE EDECEK ARAÇ VAR

Keçeci, bu projenin diğer bir katkısının da  prototip yapmayı gerek bana gerekse öğrencilerime öğretmiş olmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu proje sayesinde başka yeni başarılı çalışmalara da imza atabileceğiz. Sonrasında gerek kurtarma robotlarının tasarlanıp imalatında gerekse şu an Makine Fakültesinde devam eden içten yanmalı motor kontrolü projesi gibi projelerde diğer öğretim üyeleri ile beraber çalışıp tam bir sinerji ortaya çıkartmış olmamızdır. Daha sonraki yıllardaki hedefim ise İTÜ Makine ve Kontrol Mühendisliğinden farklı akademisyenler ve Hava Harp Okulu ile beraber çalışarak depreme müdahale edecek hem uçan hem de yerde ilerleyebilen farklı kurtarma robotlarından oluşan ve takım halinde çalışan robotik sistemler oluşturmaktır.”

 PROJE KİTAP OLDU VE EN ÇOK SATANLAR ARASINDA YERİNİ ALDI

Bu proje kapsamında elde edinilen elektronik bilgisi daha sonrasında Elektrik Mühendisleri Odası tarafından bir kitap olarak yayınlandı ve EMO'nun en çok satan kitapları arasına girdi. Ayrıca projenin sonuç raporu IGI Global tarafından yayınlanan Servis Robotları adlı uluslararası kitapta bir bölüm olarak da yayınlandı. Diğer bir önemli nokta ise hem İTÜ’lü öğrencilerin uygulamalı eğitim alabilmeleri hem de askeri ile olan ilişkilerimizin ilerlemesine büyük katkı sağlamasıdır. Çünkü bu projenin devamında özellikle kurtarma robotları alanındaki çalışmalarım ile farklı hareket kabiliyetine sahip taşınabilir mobil robotların geliştirilmesi mümkün oldu.

 Daha fazla bilgi için [email protected]

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209