Avrupa Uzay Ajansı Jüpiter yolunda

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in çevresindeki buzla kaplı uydularını keşfetmek için 2022'de bir uzay aracı gönderecek.

Avrupa Uzay Ajansı Jüpiter yolunda

Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) adlı uzay aracını taşıyacak Ariane füzesi Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay merkezinden gönderildikten 8 yıl sonra Jüpiter'e ulaşacak.

Jüpiter'e ulaştıktan sonra en az üç yıl süreyle, minyatür bir güneş sistemine sahip Jovyan sistemini (Jüpiter sistemi) ayrıntılı bir şekilde gözlemleyecek Juice, özellikle güneş sisteminin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter'in atmosferi ile uyduları Io ve volkanlarını, Europa ile buzullarını, buzul ve kayaç Ganymede ile Callisto'yu inceleyecek.

Bilimadamları, bu uydularda alt tabakalarda büyük su kütleleri ile bir çeşit yaşam bulunması olasılığından söz ediyor.

ESA'nın bilimsel programların uygulanması direktörü Fabio Favata, bu uyduları yaşanabilir kılabilecek koşulları inceleyeceklerini belirterek, "Bu uydulardaki kalın buz tabakasının altında muhtemelen bir deniz var. Herhangi bir şekilde, bakteri biçiminde ya da başka türlü bir yaşam mevcutsa, bu denizlerde olur" dedi.

Juice, fiziki olarak Jüpiter'in uydularına inmeyecek, ancak bunların altındakileri incelemek için radarlarını kullanacak.

Astronomlar, geçen yıl Europa'nın yüzeyinin altında Kuzey Amerika'daki Büyük Göller'e eşdeğer yüzölçümde suyun bulunması olasılığını dile getirmişlerdi.

Yaklaşık 1 milyar avroyu aşması beklenen program, ESA'ya 19 üye ülke ile uluslararası ortaklardan karşılanacak.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209