TÜRKİYE AFETE HAZIR MI?

. Türkiye’de gündem oluşturan, afetler ve sonrasında yapılacaklar konusunda araştırmalar yürüten AFAM’ı Proje Mühendisi Özden Timurlenk Çelik çalıştayda temsil etti.

TÜRKİYE AFETE HAZIR MI?
HABERİN GALERİSİ
TÜRKİYE AFETE HAZIR MI?

TÜRKİYE AFETE HAZIR MI?

 Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen “Afet Bilinci Eğitimleri” çalıştayına, İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’ de temsilcisiyle katıldı. Türkiye’de gündem oluşturan, afetler ve sonrasında yapılacaklar konusunda araştırmalar yürüten AFAM’ı Proje Mühendisi Özden Timurlenk Çelik çalıştayda temsil etti.

Ülkemizin Afet Eğitim Müfredatı ve Yönetimi’nin belirlenmesine yönelik yürütülen projelerin konuşulduğu çalıştayda “Afete Hazır Türkiye” teması ve “Afete Hazır Aile Bilinçlendirme ve Eğitim Kampanyası” gündemi oluşturdu. AFAD Başkanı Fuat Oktay, “doğal ve insan kaynaklı afetlere karşı bireyler, kurumlar ve toplum olarak hazırlanabilmemiz için, en kısa sürede ve öncelikle öğrenmemiz gereken temel afet bilinci ve belli başlı bilgi, beceri ve davranış şekillerini içeren eğitimleri çözüm ortakları ile birlikte yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda, düzenlediğimiz çalıştay, projenin önemli parçalarından biridir. Modern Afet Yönetimi anlayışı içinde önemli yere sahip olan risk yönetimi aşamasının en etkin bileşenlerinden biri; afetlere karşı hazırlıkta, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimler ile birey, kurum, kent ve toplumun afetlere hazır ve dirençli hale getirilmesidir” dedi.  

Avrupa için Afet Eğitim Müfredatı (DITAC) AFAM Tarafından Hazırlanıyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın katılımıyla başlayan çalıştayda AFAM’ın eğitim tecrübeleri ve tüm Avrupa için oluşturduğu “Afet Eğitim Müfredatı” büyük ilgi gördü.  AFAD’ın bu önemli projesi kapsamında akreditasyon sürecinde de yer alan AFAM adına Proje Mühendisi Özden Timurlenk Çelik, Türkiye için farkındalık yaratacak bir müfredat için çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, ülkemizin afet konusundaki hazırlıklarından ve yeterliliğinden bahsetti. İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren AFAM, hazırladığı Afete Hazırlık konusundaki tüm projeleri ve araştırmaları, ayrıca eğitim standartlarının belirlenmesi, yaygınlaştırma ve sürdürülebilirlik, akreditasyon ve gönüllülük sistemi konularını çalıştayda AFAD’a sundu.

AFAM’ın Ulusal ve Uluslar arası düzeydeki eğitim faaliyetleri ve AB Projelerinden örneklerle oluşturulan rapor çalıştaya büyük katkı sağladı. AFAM’ın yürütmüş olduğu AB Projesi kapsamında hazırlana tüm Avrupa için Afet Eğitim Müfredatı (DITAC); her yaş grubu için özel hazırlanmış eğitim modülleri ve Avrupa’da Afet Eğitim Merkezinin kurulması gibi çalışmalar AFAD’dan destek gördü.

Ülkemizin 10. Kalkınma Planının Önemli Bir Parçası da AFAM Oldu

Kalkınma Bakanlığı 10. Kalkınma Planını (2014-2018) hazırlamak üzere kurulan Özel İhtisas Komisyonları toplantıları 2012’de tamamlandı. Afet Yönetiminde, Özel İhtisas Komisyonu üyeliği bulunan Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi yanında tek vakıf üniversitesi olarak İstanbul Aydın Üniversitesi üye olarak yer aldı. İlgili toplantılarda mutabakata varılan çerçevede oluşturulan ve daha sonra komisyon üyelerinin elektronik ortamda yaptığı öneri ve katkılarla sonuçlandırılan komisyon raporu geçtiğimiz Aralık ayında Kalkınma Bakanlığı’na gönderildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209