Sizce hangisi doğru, hangisi yanlış; 600 yıllık tarihi yeri yıkmak mı? Yoksa orayı müze yapmak mı?

Sizce hangisi doğru, hangisi yanlış; 600 yıllık tarihi yeri yıkmak mı? Yoksa orayı müze yapmak mı?

Sizce hangisi doğru, hangisi yanlış; 600 yıllık tarihi yeri yıkmak mı? Yoksa orayı müze yapmak mı?
AK PARTİ’liler; 600 yıllık önemli bir tarihi geçmişe sahip olan 70 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Haliç Tersanesini yok ederek yerine; Oteller ve AVM yapılmak üzere yıktırıyor! CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’da hazırladığı yazılı önergesinde; Haliç Tersanesinin yerinin yok edilmemesini; geçmiş ile geleceği ortaya koyacak olan denizcilik ve deniz araçları müzesi olmasını öneriyor…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Kasım ayı toplantılarında Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam’ın hazırladığı ve İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi: 

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular: 

Tersane-i Amire'den Haliç Tersanesi'ne... Dünya kenti İstanbul’un tam orta yerinde çekiç seslerinin yaklaşık 600 yıldır susmadığı, terinin oluk oluk denize aktığı, demirin ateşin göz nuruyla yoğrulduğu son yıllarda ise emekçileri tarafından şehir hatları vapurlarının bakım ve onarımlarının yapılarak yeniden hizmete hazır hale getirildiği yerdir.

Diğer taraftan bir fotoğraf sanatçısı için cennet olarak nitelendirebileceğimiz Haliç Tersanesi nerdeyse 70 bin metrekarelik bir alanı kapsadığı; Toplam 475 metrelik bir rıhtımı, 2 inşaat kızağı ve 3 kuru havuzu  bulunan Tersane, İstanbul’un tam da merkezinde gücün, emeğin, dostluğun kalbinin attığı ve denizden baktığımızda da bütün yaşanmışlıklarını sizinle paylaşan tarihi  bir açık hava müzesi idi.

Cumhuriyet döneminde Kayseri’de yapılan uçak fabrikasını yanı sıra 11 Ağustos 1937 tarihinde sadece Haliç’te ilk Türk Denizaltısının omurgasını yerleştirme töreni yaparak, kendi denizaltımızı yaptığımıza tanıklık yapan yerdir. Önemli tarihi geçmişe sahip bu yapı yok edilerek; oteller, AVM yapılmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilmiştir. Bu kapsamda;

1. Anılan proje hakkında düşünceleriniz nedir?

2. Anılan yerin geçmiş ile geleceği ortaya koyacak denizcilik ve deniz araçları müzesi olması için herhangi bir girişiminiz var mı?

3. 6 asırlık geçmişi olan Osmanlı’dan Cumhuriyete ve günümüze önemli hizmetler vermiş kent merkezindeki bu alanın korunması ve kültürel miras olarak geleceğe taşınması için yapılan iş ve işlemler nelerdir?

4. Demokrasi anlayışınız gereği böyle bir yerin planlanmasında hangi kişi ve kurumların görüşüne başvurulmuştur? Bölge halkının bu konudaki düşüncesi nedir?

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 03:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209