Mareşal Fevzi Çakmak Eyüp’te Anıldı…

Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, TBMM Hükümetinin ilk Savunma Bakanı, eski Genelkurmay başkanlarından merhum Mareşal Fevzi Çakmak, vefatının 63. yılında Eyüp’teki mezarı başında anıldı

Mareşal Fevzi Çakmak Eyüp’te Anıldı…
Mareşal Fevzi Çakmak Eyüp’te Anıldı…

Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı,  TBMM Hükümetinin ilk Savunma Bakanı, eski Genelkurmay başkanlarından merhum Mareşal Fevzi Çakmak,  vefatının 63. yılında Eyüp’teki mezarı başında anıldı. Anma törenine İstanbul Vali yardımcısı Ali Kazgan, Eyüp İlçe Kaymakamı Osman Kaymak,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Altıntaş, Tuğgenaral Kemal Başak, Eyüp Belediyesi Başkan Yardımcısı Erkan Ocak,  merhum Mareşal Fevzi Çakmak’ın yeğeni Duygu Gülseren ve askeri erkan ile öğrenciler katıldı.

Mareşal Fevzi Çakmak için Eyüp Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlene tören saygı duruşu ile başladı. Tören çelenklerin konmasının ardından son buldu.
 
 Çakmak'ın yeğeni Duygu Gülseren,  anma töreni düzenlenmesinden ve öğrencilerin gelip kabri başında dua etmesinden çok duygulandığını söyledi.  Gülseren, “Kahramanlarımızı daha iyi tanıtmak ve anmamız lazım.  Bugünkü neslin o zaman yaşananları daha iyi anlaması için etkinlikler düzenlenmesi gerekiyor“ dedi. 
 
Mareşal Fevzi Çakmak

1876 yılında İstanbul'da doğdu. 1895 yılında Teğmen rütbesi ile Harp Okulu'nu bitirdikten sonra, aynı yıl girdiği Harp Akademisi'ni 1898 yılında bitirerek Kurmay oldu. Bu tarihten itibaren ordunun çeşitli kademelerinde karargah ve birlik komutanlığı görevlerinde bulundu.  

1914 yılında Tümgeneralliğe yükseldi. Çeşitli birliklerde Kolordu Komutanlığı, Anafartalar Grup Komutanlığı ve Ordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. 6 Ocak 1918 tarihinde Genelkurmay Başkanlığına atandı. 28 Temmuz 1918 tarihinde Korgeneralliğe yükseldi. 27 Mayıs 1919 tarihine kadar bu görevi yürüttü. 1. Ordu Müfettişliği'nden sonraki Harbiye Nazırlığı görevinden 21 Nisan 1920 tarihinde istifa ederek Anadolu'ya geçti. Milli Müdafaa Vekili ve Heyeti Vekile Reisliği görevine atandı. 3 Nisan 1921 tarihinde Orgeneral, 31 Ağustos 1922 tarihinde de Büyük Zafer'in kazanılmasındaki yüksek hizmetlerini taktiken Mareşalliğe terfi ettirildi.

12 Temmuz 1922 - 3 Mart 1924 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı Vekilliği, 3 Mart 1924 tarihinden 12 Ocak 1944 tarihine kadar Genelkurmay Başkanlığı yaptı. 12 Ocak 1944 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.  Fransızca, İngilizce, Almanca bilir. Evli 2 çocukludur.  Arnavutluk Harekatı ve İsyanı'na, İtalya, Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşları'na katıldı.  Nisan 1950 tarihinde vefat etti. Eyüp Sultan'da toprağa verildi. 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209