Kartal’da Kadının Siyasi İrade Tarihi Kutlandı

Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilişi Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Kartal’da Kadının Siyasi İrade Tarihi Kutlandı

 Kartal Belediyesi Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 78. yıldönümünü “5. Geleneksel Türkü Hayattır” konseriyle kutladı. Kartal Belediyesi Bağlama Kursu öğrencileri tarafından Uğur Mumcu Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde gerçekleştirilen konser büyük ilgi gördü. Tüm etkinlik boyunca  “Atatürk ve Türk Kadını”  konulu slayt gösterimiyle tarihe yolculuk yapıldı. Etkinliğe Kartal Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ve CHP Kadın Kolları yönetimi katıldı.

 

Konserin açılış konuşmasını yapan Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Fügen Mavi, kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde edişlerinin tarihsel sürecinden söz ederek “Mustafa Kemal Atatürk'ün demokrasi anlayışının öncülüğünde, kadınlar 1930'da belediye seçimlerinde seçme hakkına, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkına,  5 Aralık 1934 tarihinde   genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştu” dedi.

 

Konuşmasının devamında kadınların eşit yurttaşlıklarına  ve siyasi özneliklerine yönelik verilecek mücadelenin öneminden söz eden Mavi “Kadın yurttaşlığının tanındığı hukuki, siyasi karar,  kadınların sosyo ekonomik yaşamında da dönüşümleri getirdi. Bugün biz kadınlar eşit yurttaşlık haklarımızın bize sağladığı anayasal ve sosyal güvence ile siyasal sürecin önemli noktalarındayız. Ancak bu durum, hepimiz biliriz ki politik çelişkilerin, siyasi kamplaşmaların alanı olduğu için kadınlar siyasal varlık mücadelelerini sürdürmelidir” şeklinde konuştu.

 

Yetişkin ve çocuk olmak üzere iki ayrı bölümde verilen konserde ilk olarak yetişkinler sahne aldı. Türk Halk Müziği’nden çeşitli eserleri bağlama eşliğinde seslendiren kursiyerler izleyicilerden büyük alkış aldı. Yetişkinlerden sonra sahne alan çocuk kurs öğrencileri, bağlamalarıyla özgün eserler seslendirdi. Son olarak etkinlik, Bağlama Kursu Eğitmeni sanatçı Taner Özsoy’un seslendirdiği eserle sona erdi.

 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209