İstanbul ile Kyoto arasında işbirliği protokolü imzalandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Japonya’nın Kyoto şehri arasında bilim, sanayi, çevre, kültür, sanat ve turizm alanlarını kapsayan işbirliği protokolü imzalandı. Başkan Vekili Ahmet Selamet, “Protokolle iki şehir daha da gelişecek. Türk ve Japon halkları arasındaki sevgi ve güven bağları daha da artıracak” dedi.

 İstanbul ile Kyoto arasında işbirliği protokolü imzalandı
 İstanbul ile Japonya’nın Kyoto kenti arasında gerçekleştirilen İstanbul-Kyoto İşbirliği Protokolü İmza Töreni, Saraçhane Belediye Sarayı’nda imzalandı. Törende İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa’nın yanı sıra, Japonya İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda ile her iki yerel yönetimin bürokratları ve akademisyenler de yer aldı.
Türkiye’nin ve İstanbul’un Japonya ile dostluğunun çok uzun yıllara dayandığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet; milletimizin Japonları çalışkan, disiplinli, ahlâklı, fedakâr, feragat sahibi ve kahraman ruhlu bir millet olarak tanıdığını belirterek, İstanbul ve Kyoto şehirleri arasındaki dostluk ve işbirliğinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
  
Japonya’nın İstanbul’da Marmaray gibi çok önemli projeleri yürüttüklerini ve İstanbul’un kardeş şehri olan Şimoneseki çok sayıda ortak çalışmaya imza attığını hatırlatan Ahmet Selamet, bir dünya metropolüne dönüşen İstanbul’un işbirliklerinin de yatırımlarına paralel olarak arttığını söyledi.
“Kyoto ile imzaladığımız işbirliği protokolü sürdürülebilir ve barışçıl kalkınmaya katkı sağlayacak” diyen Selamet, şöyle konuştu; “Ayrıca kültürler arası diyalogu geliştirecektir. Bu çerçevede eğitim ve sanayi-hükümet-akademi işbirliği alanlarında projeler yapılacak. Kültür, turizm, altyapı, çevrenin korunması ve toplu ulaşım alanlarında bilgi ve deneyimler aktarılacak. Üniversiteler arasındaki işbirliği kuvvetlendirilecek. Fuar, sergi ve festivaller yoluyla tanıtımlar yapılacak. Bilimsel konferanslar, seminerler ve inceleme gezileri düzenlenecek. Ticari kurumlar arasında işbirliği başlatılacak. Uzman ve personel değişiminde bulunulacak. Protokolle sadece iki şehrin ilişkilerinin geliştirmeyecek. Aynı zamanda dost Japon ve Türk halkları arasındaki sevgi ve güven bağlarını daha da artıracak.”
Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa da Türkiye ile dost ve kardeş ülke olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, protokolü önemli gördükleri için çok sayıda akademisyen ve bürokratla İstanbul’a geldiklerini söyledi. “Bugün kardeşliğimizde yeni bir sayfa açılacaktır” diyen Daisaku Kadokawa, Türkiye’nin yaklaşık 30 yıl önce İran’da savaş ortamında kalan 200’den fazla Japon halkını cesaretle kurtardığını, 2 yıl önce yaşadıkları deprem ve tsunamide de Türkiye’den çok büyük destek birlikleri geldiğini hatırlattı.
Kadokawa, “Japon halkı sizlere teşekkür ediyor. Türkiye’nin Japonya’nın gerçek dostu ve kardeşi olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Kyoto Belediyesi olarak kültürler arası işbirliğinin gelişmesine büyük önem veriyoruz. Bu işbirliği protokolünün her iki şehir için iyi sonuçlanmasını diliyoruz ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı Kyoto’ya bekliyoruz” şeklinde konuştu. Törende konuşmaların ardından İstanbul-Kyoto İşbirliği Protokolü Ahmet Selamet ve Daisaku Kadokawa arasında imzalandı ve karşılıklı hediyeler verildi.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209