ESENLER HORONLA İNLEDİ

Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıl dönümü, Esenler’de Karalahana, Mısır Ekmeği ve Horon Şöleniyle kutlandı. Tonlarca karalahana ve mısır ekmeğinin vatandaşlara ikram edildiği şölene on binlerce Trabzonlu katıldı ve Karadeniz müziği eşliğinde teptikleri horonla Esenler’i inletti.

ESENLER HORONLA İNLEDİ
HABERİN GALERİSİ
ESENLER HORONLA İNLEDİ

ESENLER HORONLA İNLEDİ

 Esenler’de Karadeniz kültürünün yaşatılmasına katkı sunmak amacıyla, Esenler Belediyesi ile Esenler Trabzonlular Derneği’nin ortaklaşa düzenlendiği “Karalahana, Mısır Ekmeği ve Horon Şöleni” Esenler Dörtyol Meydanı’nda gerçekleşti.


Programa; CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, AK Parti Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Oktay Saral, MHP Milletvekili Celal Adan, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler Trabzonlular Derneği Başkanı Zeki Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Zülküf Atılgan, eski milli futbolcu Fatih Tekke, Belediye Başkan Yardımcıları başta olmak üzere spor, sanat, siyaset, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.


Esenler Belediye Başkanı Göksu’nun beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte horonla başlayan programda, ilk konuşmayı yapan Esenler Trabzonlular Derneği Başkanı Zeki Yılmaz yaptı. Sözlerine “Trabzon, Türkiye’nin çimentosudur” diyerek başlayan Yılmaz, “Bizler Trabzon sevdalısıyız. Trabzon, hoşgörü timsalidir” dedi. Din, dil, mezhep ayırt etmediklerini belirten Yılmaz, “Esenler Trabzonlular Derneği olarak, Türkiye geneline dağılan 8 milyon Trabzonluyla tüm Türkiye’yi kucaklıyoruz” diye konuştu.


BİRLİKTE TÜRKİYEYİZ

Programda ikinci konuşmayı Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu yaptı. Başkan Göksu,  “Biz bu coğrafyada Trabzon’uyla Diyarbakır’ıyla Edirne’siyle Karsı’yla birlikte Türkiye olduğumuzu bu meydanda karalahana  festivali yaparken, bir gün hamsi festivali yaparken aslında çok daha iyi anlıyoruz” dedi.


Siyasi parti gözetmeksizin sadece ve sadece bu ülkenin, bu toprakların insanı olmak adına esenlik bir dolu şehirde birlikte olduklarını vurgulayan Göksu, “Bizler yerel yöneticiler olarak, şehrin hangi sinir ucu varsa, şehrin hangi heyecanı varsa, hangi dokusu varsa o dokusunu canlandırmak, o heyecanına heyecan katmak, şehrin her bir ücra köşesini dahi harekete geçirmek ve onu şehirle bütünleştirmek bizim en önemli görevlerimiz arasındadır” diye konuştu. “Bu meydan burada bir gün hamsi festivaline sahne olurken diğer bir gün lahana sarması, mısır ekmeği festivaline sahne oluyor” diyen Göksu, konuşmasına şöyle devam etti:


AYNI DAĞIN YELİYİZ

“Burada bugün lahana sarmasını ve mısırı ekmeğini sadece Trabzonlu kardeşlerimizle değil,  bu topraklarda yetişmiş bu ülkenin her bir coğrafyasının her bir noktasında buraya gelmiş, aşına ve işine bakmaya çalışan ve bu toprak için emeğini, hasretini ve sevdasını ortaya koyan her bir kardeşimle beraber bu festivalin heyecanını birlikte yaşıyoruz. Çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz ki; bu topraklarda hepimiz aynı dağın yeliyiz, aynı Allahın kuluyuz. Aynı dağın yeli olarak aynı Allah’ın kulu olarak ve bu topraklarda her bir acıyı kendi acımızı, her bir sevdayı kendi sevdamız her bir tebessümsü kendini tebessümümüz olarak bilen insanlar, bizim tek kilitlendiğimiz nokta, bu ülkenin kardeşçe olduğunu her bir binlerce kez şahitlik etti, binlerce kez de şahitlik etmeye de devam edeceğiz. Kim ki bu topraklarını kardeşliği üzerinde pis oyunların peşindeyse ve kim ki bu ülkede kandan ve gözyaşından medet umuyorsa, şunu herkes bilsin ki o medet umdukları kan ve gözyaşında kendileri boğulacaktır. Bu millet hiçbir zaman bugüne kadar gelmediği gibi bundan sonra da birilerinin oyunlarına, tuzaklarına düşmeden bin yıllık kardeşliğini kıyamete kadar devam ettirecek ve kıyamete kadar da bu kardeşliğini yeryüzünün her bir noktasında haykırmayı kendisine bir şeref addedecektir.”


Bu toprakların kardeşliğinde en sembol şehirlerinden bir tanesinin Trabzon olduğunu söyleyen Göksu, Türkiye’nin her bir köşesinde Trabzonluların olduğunu vurguladı.  Trabzonlular Derneği ile birlikte bu etkinlik yaparken ayrı bir heyecan taşıdıklarını belirten Göksu, programda emeği geçen herkese ve Dörtyol Meydanı’nı Esenlere kazandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Konuşmanın ardından Esenler Trabzonlular Derneği Başkanı Zeki Yılmaz, günün anısına Göksu’ya fahri Trabzonlura Derneği üyelik kartını ve Sürmene bıçağı hediye etti.

 

TRABZONLU KAHRAMAN BİR İLİN İNSANIDIR

Programda konuşan Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Trabzon derneklerinin bulundukları ilçelerde tüm alanlarda başarılarını ortaya koyduklarını belirterek, Esenler’deki vatandaşlara da yaptıkları yardımlardan dolayı Trabzon derneklerine teşekkür etti. “Trabzonlu, kahraman bir ilin insanıdır. Trabzon, Yavuz Sultan Selim Han’ın valilik yaptığı bir ilimizdir” diyen Madenoğlu, Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunu da kısaca anlattıktan sonra “Böyle etkinlikler bizi bir araya getiriyor. Buralarda devlet ve vatandaş bir araya geliyor” dedi ve Esenler Dörtyol Meydanı’nın, Esenler’in ve İstanbul’un buluşma noktası olduğunun altını çizdi.


KARDEŞLİĞİN MEYDANI

Madenoğlu’nun ardından konuşan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi ise; “Bu meydan kardeşliğin meydanıdır. Burada nasıl kardeşlik içerisinde güzel günler geçiriyorsak, Türkiye’nin her yerinde kardeşlik içerisinde biz bu etkinlikleri düzenleyebiliriz. Esenler’de nasıl kardeşlik barış içerisinde yaşıyorsak, İstanbul’da nasıl barış ve kardeşlik içinde yaşıyorsak, bütün Türkiye’de bu kardeşliği, barışı gerçekleştirebiliriz. Barış ve kardeşlik içinde Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatabiliriz” dedi. 


Çebi’den sonra konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak da Trabzon limanında ve Trabzonspor’da işler iyi gidiyorsa Trabzonluların keyifli olduklarını söyledi. Trabzonluların zeki, keyifli ve heyecanlı insanlar olduklarını ve gittikleri her yere enerji kattıklarını vurgulayan Aşkın Bak, meydanı dolduran vatandaşları “Haydi Horona!” diyerek selamladı.

Aşkın Bak’ın ardından söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Celal Adan da, insanları bir araya getiren bu festivallerin, devletin birlik ve beraberliğine vesile olmasını temenni etti ve böyle bir etkinlikte Trabzonlularla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


HEYECAN KATMAK GÖREVİMİZ

Programda son konuşmayı yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, “Bugün Esenler tarihi bir gün yaşıyor, kardeşlik günü yaşıyor” diyerek, Trabzon’un yetiştirmiş olduğu değerlerle ve kendini özne yapan insanıyla dünyanın her coğrafyasında kendini en güzel şekilde temsil ettiğini söyledi. Saral, Trabzonluları ve tüm vatandaşları her yerde bugünkü tabloda olduğu gibi birlik içinde görmek istediğini belirterek sözlerini noktaladı.


KARALÂHANA VE MISIR EKMEĞİ İKRAMI

Yapılan konuşmaların ardından Esenler Belediye Başkanı Göksu, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte büyük yemek kazanlarında pişirilen 2 ton karalâhana ile özel fırınlarda hazırlanan 3 ton mısır ekmeği, vatandaşlara ikram etti. Program,  yöresel sanatçıların müzik ziyafeti, Kemençe ve Tulum eşliğinde Karadeniz insanın kanını ısıtan horon oyunlarıyla devam etti. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, eski milli futbolcu Fatih Tekke başta olmak üzere protokol üyeleri de horon tepti. Programda, yöresel yemeklerle ilgili stantlar da açılarak satış yapıldı. 

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209