DÖKMETAŞ: ÇOCUĞUN YANINDA ÖĞRETMENİNİ ELEŞTİRMEYİN

ESAYDAM’da seminer veren Psikolog Melek Dökmetaş, 6-9 yaş aralığındaki çocukların ilkokul öğretmenlerini kendilerine model aldıklarını belirterek, “Çocuğa yaklaşımını desteklemeseniz bile, çocuğunuzun yanında öğretmenini eleştirmeyin” uyarısında bulundu.

DÖKMETAŞ: ÇOCUĞUN YANINDA ÖĞRETMENİNİ ELEŞTİRMEYİN
DÖKMETAŞ: ÇOCUĞUN YANINDA ÖĞRETMENİNİ ELEŞTİRMEYİN

ESAYDAM’da seminer veren Psikolog Melek Dökmetaş, 6-9 yaş aralığındaki çocukların ilkokul öğretmenlerini kendilerine model aldıklarını belirterek, “Çocuğa yaklaşımını desteklemeseniz bile, çocuğunuzun yanında öğretmenini eleştirmeyin” uyarısında bulundu.

Esenler Belediyesi Aile Yaşam ve Danışma Merkezi (ESAYDAM)’inde gerçekleşen seminerde Psikolog Melek Dökmetaş, 6-9 yaş arasındaki çocukların fiziksel ve duygusal gelişimleri hakkında anneleri bilgilendirdi. 6-9 yaş arasındaki çocukların çok hareketli olduklarını belirterek konuşmasına başlayan Dökmetaş, çocukların bu dönemde kazaların farkında olmadıklarını en fazla kazanın da 3. sınıfa giden çocuklarda görüldüğüne dikkat çekti.

6-9 YAŞ, SAVUNMA SPORUNA UYGUN DEĞİL

Bu dönemde çocukların kemiklerinin tam anlamıyla gelişmediği için kemiklerde çatlamaların kolay olacağını söyleyen Dökmetaş, annelere çocuklarına bir spor dalı seçerken bu ihtimali göz önünde bulundurmaları tavsiyesinde bulunarak “6-9 yaş aralığında çocuklarınıza savunma sporları yerine yüzme ve atletizm gibi daha yumuşak spor dallarına yöneltin” dedi. Sporun çocukta oluşan stresi de önleyeceğini sözlerine ekleyen Dökmetaş, doğru beslenmenin kemik gelişimine ve zihinsel gelişime büyük katkı sağladığının altını çizdi.
Bu yaş dönemindeki çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini de anlatan Dökmetaş, 6-9 yaş aralığındaki çocukların genelde çok fazla arkadaşlarının olmadığını kaydetti. Dökmetaş, aile ilişkilerinin yeni oturmaya başladığı için çocukların bu dönemde pek sırdaşları olmadığını sözlerine ekledi. Çocukların okula uyum sürecinde zorlanabileceğini ifade eden Dökmetaş, bu dönemde okula gitmek istemeyen çocukların çeşitli bahaneler ürettiğini belirtti.

ELEŞTİRİYE KAPALI BİR DÖNEM

Çocukların bu dönemdeki arkadaşlık ilişkileriyle ilgili konuşmasını sürdüren Dökmetaş, şunları söyledi:
“Kendilerine göre değişmez yargılarının olduğu bir dönem. Kuralların değişmesine tepki gösterirler ve kavga etmeye müsaittirler. Arkadaşları tarafından ilk tercih edilen olmak isterler, ayrıca lider olan arkadaşlarına da isyan ederler. Bunun yanı sıra en önemli özelliklerinden biri de bu dönemdeki çocukların eleştiriye kapalı olmalarıdır.”

ÇOCUK İÇİN İLKOKUL ÖĞRETMENİ MODELDİR

Soru cevaplarla ve örneklerle konuşmasını sürdüren Dökmetaş, çocukların bu dönemde ilkokul öğretmenlerini kendilerine model aldıklarını belirterek anneleri, çocuğun ‘öğretmen’ algısını olumsuz yönlendirmemeleri konusunda uyardı. “Çocuğa yaklaşımını desteklemeseniz bile, çocuğunuzun yanında öğretmenini eleştirmeyin” diye konuşan Dökmetaş, bu dönemde çocuğun ilkokul öğretmeninin desteği ve övgüsüne ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

ANNELERE TAVSİYELER

“Bu yaş dönemi çocuğun kendini ‘üretken’ veya ‘beceriksiz’ hissedeceği bir devredir” diyen Dökmetaş, annelere çocuklarını kazanmaları için şu tavsiyelerde bulundu:
“Çocuklarınızın başarısızlıklarını başarıya dönüştürmek için doğru bir dil kullanın. Hoşunuza gitmeyen davranışlarını ‘ben’ diliyle çözmeye çalışın. Çocuğa duygusal şantaj yapmayın ve beklentilerinizi yüksek tutmayın. Ayrıca çocukları eleştirip öğüt vermek yerine etkin şekilde dinleyin ve sorunlarına kendisinin çözüm bulmasına yardımcı olun.”

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209