“BİR ARADA YAŞAMAYI YENİDEN HATIRLAMAK” SÖYLEŞİSİNE BÜYÜK İLGİ

“BİR ARADA YAŞAMAYI YENİDEN HATIRLAMAK” SÖYLEŞİSİNE BÜYÜK İLGİ

“BİR ARADA YAŞAMAYI YENİDEN HATIRLAMAK” SÖYLEŞİSİNE BÜYÜK İLGİ
 Bakırköy Belediyesi tarafından düzenlenen “Bir Arada Yaşamayı Yeniden Hatırlamak” konulu söyleşiye kadına karşı şiddet mücadelesinden dolayı EMMY ödülü kazanan aktivist Deeyah Khaan ve dünyada ilk kez kurulan Fransız Laiklik Gözlemevi temsilcisi Jean Christophe Peaucelle konuşmacı olarak katıldı.

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun ev sahipliğinde , Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in ve ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi  Bakırköy Belediyesi İspirtohane Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Toplum olarak kadın-erkek; çocuk-yetişkin; yaşlı-genç; laik-laik olmayan; Alevi-Sünni farklılıkların zenginlik birikimi olduğunu vurgulayarak söyleşinin açılış konuşmasına başlayan Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu şunları söyledi:  Toplum olarak kadın-erkek, çocuk-yetişkin, yaşlı-genç, inançlı-inançsız bir çok çatışma hattı üzerinden zor günler geçiriyoruz. Bütün bu farklılıkların toplumların çatışma alanı değil zenginlik birikimi olduğunu, birarada yaşamanın huzurunu acilen yeniden hatırlamamız gerekiyor.

Söyleşiye katılan aktivist Deeyah Khaan ve Fransız Laiklik Gözlemevi temsilcisi Jean Christophe Peaucelle ile Şafak Pavey ile İlber Ortaylı’nın ortak görüşleri şöyle: Herşeyin çoğu erkeklerin elinde. Ama birarada yaşamayı yeniden hatırlamamız gerek. Bunun da mücadelesini verecek olan kadındır. Daha çok cesaretli olmalıyız. Amacımız eşitlik, özgürlük ve kardeşliği sağlamak olmalı. Hayallerinin peşinde olan kadın desteklenmelidir. İnsanları biraraya getiren şeyleri yasakla korkutuyorlar. Kadını ve sanatı yok saymayı hedefleyen çabalara karşı dik durmalıyız. İnsanların ruhlarını zedelemek isteyenler önce kadın ve sanattan başlıyor; buna dikkat edilmeli.  Kadın-erkek eşitliği ve şiddete karşı erkeklerde dahil herkesin mücadele etmesi gerekiyor. Özellikle Türkiye’de Avrupa Birliği Uyum Yaslarından sonra yasa anlamında bir sorun yok ama kültür anlamında bir sorun var. Özellikle en üst siyasi otoritenin kadın-erkek eşitliği yok şeklindeki konuşmaları alt derin kültürdekileri  şiddeti  uygulanması noktasında uyandırmıştır. Bu şiddete karşı mücadele uluslararası dayanışma eksikliği var ve bu giderilmeli. Türkiye’de kasaba zekasıyla bir yere varılamayacağı ortada. Maalesef fikir değil farfara üretiliyor.

SİVİL HABER

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2015, 04:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209