Allah’ın detay sanatının hikmetleri 2

Allah Kendi varlığının delillerini görüp anlamamız için çeşitli detaylar yaratır. Örneğin bir caddeden geçiyorsunuz, caddenin iki tarafında otlar var, otlardan bir bölümünü ele alın, hücreleri kromozomları, yüz milyonlarca yıldır yaşıyorlar. Her hücresinde kromozon var, binlerce yıldır bu kromozonlar hiç bir değişikliğe uğramamış, otların üzerinde mikroplar, virüsler var. Tüm bu varlıkların, her birinin kromozomu var, şimdi otun üzerinde küçük bir böcek görüyorsunuz. Besleniyor, ürüyor, kendine ait sindirim sistemi, sinir sistemi var. İşte Allah görüntüde çok renk ve çeşitlilik kullanıyor, Allah dileseydi, bizlere beynimizde iki boyutu kağıt gibi bir görüntü verilebilirdi, ama görüntüye derinlik de verilmiş, bu üzerinde çok durulması ve düşünülmesi gereken bir konudur.

Rabbimiz'in sonsuz ilmi ve üstün yaratma gücü bir ayette şöyle bildirilir:

"Allah... O'ndan başka İlah yoktur. Diri'dir, Kaim'dir. O'nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmaksızın O'nun Katında şefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, O'nun ilminden hiçbir şeyi kavrayıp-kuşatamazlar. O'nun Kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp- kuşatmıştır. Onların korunması O'na güç gelmez. O, pek Yüce'dir, pek Büyük'tür." (Bakara Suresi, 255)
Allah, kendisine muhtaç varlıklar olduğumuzu görüp anlayabilmemiz için detaylı yaratır. Allah insanları çok sever ve insanlarla çok ilgilidir. İnsanların konuşma ihtiyacı için telefonlar yaratır, yazı yazmaları, mesajlaşmaları, araştırması için bilgisayarlar yaratır. Allah haberleşme, iletişim, bilgi alışverişlerimizi kolaylaştırmak için internet sistemi yaratmıştır. Ev ve iş yerinde hayatını kolaylaştıran aklımıza gelen ve gelmeyen birçok araç ve sistemi Allah insanlara nimet olarak yaratır.

İnsanı oluşturan yapı taşlarının komplekslikleri üzerinde araştırma yapıp düşündüğümüzde de Allah'ın detay sanatı ile karşılaşırız. Yüce Allah insanları en rahat edeceği, sıkıntı duymayacağı, tüm ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabileceği üstün sistemler ve organlarla yaratmıştır. Bu kusursuz yaratılışı, aynı zamanda vücudumuzun her yerinde, görmek mümkündür. Örneğin; dişlerimiz ve dişlerimizdeki çok küçük bir parça olan diş minesi belki de daha önce üzerinde düşünmediğimiz birçok mükemmel detayla yaratılmıştır. Diş minesi eğer sinirlerle kaplı olsaydı, insanın ısırma, ezme ve çiğneme gibi işlemler sırasında çok acı çekmesi gerekirdi. Bu durumda yemek yemek, büyük bir eziyete dönüşürdü. Diş minesi örneğinde olduğu gibi, Allah’ın kullarına bahşettiği nimetleri bir genelleme yaparak bile sayabilmek mümkün değildir.

“Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir? Artık öğüt alıp-düşünmez misiniz? Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.” (Nahl Suresi, 17-18)

Önemli olan bu ayetler üzerinde düşünerek, her şeyin hakimi olan Allah’a yönelmektir. Yüce Allah bu gerçeği bir Kuran ayetinde şöyle bildirmiştir:
“Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün ardı ardına gelişinde, insanlara yararlı şeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah’ın yağdırdığı ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda, her canlıyı orada üretip-yaymasında, rüzgarları estirmesinde, gökle yer arasında boyun eğdirilmiş bulutları evirip çevirmesinde düşünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardır.” (Bakara Suresi, 164)
YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209